Vijesti

Šef Ureda SZO u BiH upozorio da je epidemija još daleko od završetka, dr. Karamehić jasno poručio šta (jedino) zaustavlja sve pandemije

Trenutno stanje je dosta zadovoljavajuće, kazao je Scano ali i dodao da je ovo je pravi trenutak da se planiraju naredni koraci

depo

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Fabio Scano istakao da je epidemija još daleko od svog završetka, te da se treba raditi na prevenciji i smanjenju broja slučajeva, uključujući i smrtnost u narednim periodima.

Naglasio je da je delta soj opasan te da je potrebno raditi na adekvatnom javno-zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama.

– Trenutno stanje je dosta zadovoljavajuće, kazao je Scano ali i dodao da je ovo je pravi trenutak da se planiraju naredni koraci u kontekstu razvoja epidemiološke situacije.
Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, kako smo već objavili, potvrdio je da su u BiH, odnosno FBiH dosad registrirana tri slučaja delta varijante koronavirusa – dva u Ljubuškom i jedan u Čitluku.
– Poduzete su adekvatne mjere na samom epidemiološkom izvidu. Uključene su sve informacije. Uskoro ćemo imati značajno više cjepiva i moramo ubrzati cijepljenje. Samo cijepljenjem i individualnim mjerama možemo prevenirati veliki četvrti val, odnosno osigurati da naša kvaliteta života krajem ljeta i najesen bude neometana u onoj mjeri kako je to i ranije bio slučaj, kazao je on.
Predsjednik Udruženja imunologa u BiH prof. dr. Jasenko Karamehić je naglasio kako su imunologija i vakcinacija pobijedile sve pandemije i epidemije u svijetu.

– Bez obzira i na pojavu novih sojeva, ako budemo slušali nauku, njene protokole i korake, možemo izaći nakraj i sa delta i bilo kojim drugim sojem virusa, poručio dr. Karamehić,piše Oslobodjenje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh