Vijesti

Džaferović: Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u BiH

Zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina, naveo je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području BiH i Hrvatske. Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj”, smatra Džaferović.

Prema njegovim riječima “što se tiče individualne odgovornosti njih dvojice, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice”.

“Očekujem da će to biti ispravljeno u žalbenom postupku. S druge strane, činjenica da je dokazano učešće šefa državne bezbjednosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima historijski značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u BiH”, dodao je Džaferović.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je prvostepeno osudio, u obnovljenom postupku, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a Franka Simatovića na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu.

Pretresno vijeće konstatovalo je da je Tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo da su obojica optuženih odgovorni za pomaganje i podržavanje krivičnih djela ubistva, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu. Proglašeni su krivim po tačkama jedan do pet optužnice te im je izrečena jedinstvena kazna od po 12 godina zatvora u koju će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Za detaljno obrazloženje morat će se sačekati objavljivanje kompletne presude.

Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i naloćilo da se suđenje ponovi zbog nepravilnosti u postupku. Optužnica je ostala ista.

Ponovno suđenje u predmetu “Stanišić i Simatović” počelo je u ljeto 2017. godine. Tokom 2020. godine bilo je odgođeno na oko pola godine zbog pandemije koronavirusa.

Srbija je 2003. godine uhapsila Stanišića i Simatovića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh