Vijesti

Zapadni Balkan: Od sutra ukidanje rominga

Maksimalna cijena naknada za roming u mobilnoj telefoniji primjenjivat će se skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”

Od 1. jula u zemljama Zapadnog Balkana, maksimalna cijena naknada za roming u mobilnoj telefoniji primjenjivat će se skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”, što je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je sporazum kojeg su zemlje Zapadnog Balkana potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. godine u Beogradu, a koji je stupio na snagu 1. jula 2019. godine.

Kako je saopšteno iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) uvođenjem pravila “u romingu kao u domaćem saobraćaju” korisnici će plaćati usluge u skladu sa tarifnim paketom/opcijom koju su ugovorili sa svojim operaterom za domaći saobraćaj, odnosno neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana.

Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona Zapadnog Balkana ili ga koristi u Bosni i Hercegovini.

“U skladu sa Pravilom o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i Odlukom o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, operateri su izvršili izmjene i dopune cjenovnika, te kreirali dokument Uslovi korištenja roming usluga u regionu Zapadnog Balkana, u kojem su precizno definisani uslovi i cijene korištenja roming usluga u regionu Zapadnog Balkana, a koji su dostupni na web stranicama operatera”, navodi se u saopštenju.

Draško Milinović, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije navodi da će primjenom nove politike rominga u regionu Zapadnog Balkana doći do značajnog unaprjeđenja ukupne pozicije sektora telekomunikacija u BiH, čime će praktično biti u potpunosti primijenjena Uredba Komisije EU iz 2016. godine, kojom se osigurava politika pravilne upotrebe usluga rominga u članicama Unije, te će primjenom evropskog principa “rominga kao kod kuće” biti značajno olakšana komunikacija i poslovanje sa zemljama u regionu.

“Takođe, značajno je napomenuti da su predstavnici Evropske unije, RCC i predstavnici Zapadnog Balkana već započeli aktivnosti na realizaciji mape puta za smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana”, istakao je Milinović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh