Vijesti

Hrvatski ministar Ćorić najavio pravičniju naknadu za Buško jezero

Ministar privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić najavio je pravičniju naknadu za grad Livno zbog vode koja se u Buškom jezeru akumulira za potrebe hidroelektrane Orlovac u Rudi u Republici Hrvatskoj.

– Naša poruka je tu jasna, Republika Hrvatska kao vlasnica 100 posto HEP-a, učinit će sve u sljedećem razdoblju da odnosi Hrvatske erlektroprivrede (HEP) sa Gradom Livno ali i Tomislavgradom budu što je moguće bolji. Treba učiniti da se eventualno nepovjerenje koje je tokom godina nastalo po pitanju te naknade ukloni, kazao je ministar Ćorić prilikom posjete Gradu Livno.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić je rekao da je trenutna naknada koju Livno prima od HEP-a zbog korištenja vode iz jezera niska.

– Raspodjela sredstava mora biti veća i Grad Livno će, u suradnji s višim razinama vlasti, nastojati da se to i ostvari, kazao je gradonačelnik Čondrić nakon što je sa gostom iz Hrvatske obišao pogon Crpne stanice Buško Blato u Podgradini, crpno turbinskog postrojenja putem kojeg se akumulira voda u Buškom jezeru za potrebe glavne hidroelektrane Orlovac.

– Gradonačelnik Čondrić je izišao s inicijativom da se otvori prostor ugradnji jednog uređaja kojim bi se zapravo definirao jedan drugi zakonski prihvatljiv način obračuna. Ja osobno nemam ništa protiv toga i prenijet ću pozitivne dojmove o ovoj inicijativi i prema menadžmentu HEP-a, istaknuo je ministar Ćorić.

Predstavnici općina Tomislavgrad i Livno duže od 20 godina traže od HEP-a da im uveća naknade za potopljeno zemljište, a s tim u vezi pokrenuta je i sudska tužba.

Prema ranijim informacijama, u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju BiH (DERK) kalkuliraju podacima da HEP korištenjem vode iz Buškog jezera zarađuje više od 90 miliona eura, dok na ime naknade za potopljeno zemljište Tomislavgradu i Livnu plaća tek nešto više od milion eura, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh