Vijesti

Njemačka donijela odluku koja će promijeniti sve,sa “crvene liste”skinula sve zemlje Zapadnog Balkana

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Njemački konzulat - N1info.com

Njemačka vlada dozvolit će od 25. juna ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine, saopćeno je na web-stranici njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni će od tog datuma moći da uđu u zemlju, i to najranije 14 dana nakon primljene druge doze.

Putnici mogu da uđu u Njemačku bilo kao turisti ili da posjete porodicu i prijatelje, prenosi Tanjug.

Uvjet za ulazak je, ipak, da su vakcinisani jednom od vakcina navedenih na spisku na stranici Instituta “Paul Ehrlich”.

Trenutno se priznaju samo one vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Više država skinuto s liste rizičnih zemalja
Druge vakcine koje nude sličan nivo zaštite, bit će dodate na spisak čim budu završene neophodne procjene, navedeno je na stranici ministarstva.

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Srbiju, kao i druge zemlje Zapadnog Balkana.

Institut “Robert Koch” (RKI), zbog opadajućeg broja novih slučajeva zaraze koronavirusom, s liste rizičnih zemalja skinuo je više zemalja, među kojima su Austrija, SAD, Kanada, Armenija, Azerbejdžan, Kanada, Liban, Moldavija, Ukrajina i Kipar.

Pored BiH, sa Zapadnog Balkana ne tretiraju se više kao rizične zemlje i regioni Srbija, Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh