Vijesti

Skočile cijene nafte u svijetu, šta to znači za BiH – Da li je već poskupilo gorivo

Na svjetskim tržištima cijene nafte znatno su porasle i dosegnule su najviše nivoe u zadnje dvije godine. Kako svjetski mediji najavljuju, trgovci očekuju da će zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih ekonomija potražnja za naftom nastaviti rasti.

Gorivo - Nezavisne.com

Tragom ove informacije, kontaktirali smo Vanjskotrgovinsku komoru BiH, Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo trgovine da nam pojasne da li se porast cijena nafte u svijetu odražava na BiH, da li će gorivo poskupiti.

„Konstantan rast cijena goriva na svjetskom tržištu rezultirao je refleksijom na povećanje cijena na pumpama širom BiH. Poskupljenje goriva na pumpama se kreće od 5-7 feninga, a ukoliko cijene na svjetskom nivou budu rasle, može se očekivati trend rasta i u narednom periodu”, poručila je za Radiosarajevo.ba Amila Šehić, stručni saradnik u Sektoru za makroekonomski sistem VTK/STK BiH.

Istakla je kako se trenutačni rast cijena, a i potrošnje goriva na svjetskom nivou mogao donekle i očekivati, jer je opće poznato da je svjetska ekonomija u fazi oporavka nakon ekonomske krize koja je izazvana pandemijom, a obzirom da se velike ekonomske sile bore za pokretanje ekonomije i privrede do nivoa približnom prije ove ekonomske krize.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 08. juni pve godine u Federaciji Bosne i Hercegovine je bio sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,76 do 2,21 KM/litru,

– DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 2,16 KM/litru.

“Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,12 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,05 KM/litru.

U toku jučerašnjeg dana u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva je evidentirano novih petnaest obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijena navedenih derivata za 0,05 KM/litru.

Interesantan je podatak, da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših”, tvrde iz Federalnog ministarstva trgovine.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu,piše Radiosarajevo

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

Kako možemo primijetiti cijene goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo su porasle za nekoliko feninga po litru, a sudeći prema prognozama, novi rast cijena je moguć i u narednom periodu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh