Vijesti

Radovan Karadžić će kaznu doživotnog zatvora služiti u Velikoj Britaniji

Karadžić je 2019. pred MMKS-om pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić kaznu doživotnog zatvora će služiti u Velikoj Britaniji, navodi se u naredbi Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u Hagu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Registrar će službeno zatražiti od Vlade Velike Britanije da izvrši kaznu Karadžiću i da Vlada Velike Britanije pristupi ovom zahtjevu, obavijesti Karadžića o tome i poduzme sve potrebne mjere kako bi olakšala njegov transfer u Veliku Britaniju što je brže moguće”, navodi se u naredbi koju potpisuje sudija Carmel Agius.

Prvostepenom presudom izrečenom u martu 2016. godine, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora. Sudije su Karadžića proglasile krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Karadžić je 2019. pred MMKS-om pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh