Svijet

SAD: Zabrinuti zbog nastavka sukoba Izraela i Palestine

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država pozvale su sve strane na smirivanje tenzija u jeku eskalacije napetosti između Izraela i Palestine nakon današnjih intervencija izraelske policije u kojima su u kompleksu Al-Akse ranjene stotine osoba.

– Duboko smo zabrinuti situacijom u Izraelu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, uključujući nasilnu konfrontaciju u Jeruzalemu, posebno u kompleksu Al-Akse koja je rezultirala s najmanje 180 dodatnih povreda, kao i raketama koje su iz Gaze pogodila kuće u Jeruzalemu i postojanja prijetnja od daljnjih raketnih napada – rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

On je kazao da je sada ključno da sve strane osiguraju smirivanje napetosti i izbjegavanje nasilnog sukobljavanja. prneosi “Faktor“.

– SAD nastavlja duboko vjerovati u princip rješenja bliskoistočnog konflikta na bazi dvije države – naveo je Price.

Ističući kako je SAD upravo zato pozvao obje strane da ne poduzimaju jednostrane korake, Price je kazao da takvi koraci imaju potencijal da dodatno udalje mogućnost rješenja krize.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh