Vijesti

Nastavlja se vakcinacija u Zetri: Za građane Sarajeva osigurano još 5.000 doza

Pozivi idu starijim od 75 godina, hemodijaliziranim i transplantiranim pacijentima, a zatim i odraslim pacijentima sa Down sindromom, hroničnim pacijentima i osobama koje boluju od rijetkih bolesti

Danas od 8 sati nastavlja se vakcinacija građana Kantona Sarajevo u dvorani “Juan Antonio Samaranch” Zetra, a po nalogu ministra zdravstva Harisa Vranića. Osigurano je dodatnih 5.000 doza vakcina, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a će uputiti pozive građanima i to starijim od 75 godina, hemodijaliziranim i transplantiranim pacijentima, a zatim i odraslim pacijentima sa Down sindromom, hroničnim pacijentima i osobama koje boluju od rijetkih bolesti.
Podsjećamo, u prvom krugu vakcinacije Kantonu Sarajevo je bilo na raspolaganju 12.800 doza vakcina. U Zetri je vakcinisano dnevno između 1.500 i 1.700 osoba, pri čemu su građani bili izuzetno zadovoljni organizacijom.
Danas će biti potpisan i sporazum između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, JU Dom zdravlja KS-a i Ministarstva sigurnosti BiH za primjenu vakcina doniranih od Republike Turske, a temeljem kojeg će Kanton Sarajevo provoditi imunizaciju uposlenih u ovom ministarstvu te sigurnosnim agencijama BiH, saopćeno je iz Kantona.

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS-u tokom pandemije, nije precizirao kojim vakcinama će se nastaviti vakcinacija, ali je kazao da će se dobna granica i prioritetne grupe za vakcinaciju mijenjati kako bude pristizao veći broj vakcina.

Dodao je da je organizacija vakcinacije kao i prvog puta, radi se u dvije smjene, a na punktovima su doktori i ostalo medicinsko osoblje koje prati stanje vakcinisanih. U Federaciji BiH do sada je jednu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 49.508 osoba, dok je obje doze primilo 5.758, podaci su entitetskog Zavoda za javno zdravstvo.
Jučer je u FBiH testirano 1.109 osoba, od kojih je 47 pozitivno, a umrlo je šest sugrađana. U Republici Srpskoj je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod još 72 osobe testiranjem 944 laboratorijska uzorka. Prijavljeno je 13 smrtnih slučajeva, dok je u Brčko distriktu BiH testirano 239 osoba, a pozitivnih je bilo osam. Preminule su četiri osobe,piše Oslobodjenje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh