Vijesti

Turska, Mađarska i Srbija postigle dogovor o priznavanju potvrda o vakcinaciji

Postignut je sporazum za priznavanje potvrda o vakcinaciji radi ukidanja međusobnih ograničenja putovanja

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u subotu je telefonom razgovarao sa šefovima diplomatija Mađarske i Srbije Peterom Szijjartom i Nikolom Selakovićem o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji, naveli su diplomatski izvori, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom odvojenih telefonskih razgovora ministri vanjskih poslova postigli su dogovor o priznavanju potvrda o vakcinaciji protiv COVID-19 s ciljem ukidanja međusobnih ograničenja putovanja, rekli su diplomatski izvori.

Sporazumom o potvrdama o vakcinaciji koordinisaće ministarstva zdravlja ovih zemlja.

Do danas je Turska koristila vakcine Sinovac i BioNTech, a prve pošiljke vakcina Sputnik V trebalo bi da stignu u ovu zemlju tokom mjeseca.

Turska je do sada primijenila preko 24,88 miliona doza vakcina protiv koronavirusa otkako je 14. januara počela nacionalna kampanja vakcinacije.

Više od 14,56 miliona ljudi primilo je prve doze, a više 10,32 miliona osoba je u potpunosti vakcinisano.

Kako bi zaustavili širenje virusa u Turskoj je prošle sedmice uvedeno potpuno zaključavanje, koje će biti na snazi do 17. maja.Od decembra 2019. pandemija COVID-19 odnijela je oko 3,3 miliona života u 192 zemlje i regije, podaci su američkog Univerziteta “Johns Hopkins”. Širom svijeta registrovano je više od 157 miliona slučajeva koronavirusa, a oporavilo se oko 93,1 miliona zaraženih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh