Vijesti

U Kantonu Sarajevo potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavile su se 42 osobe.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 11, odnosno 64,71 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su tri pacijenta koji su bila zaražena ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 414 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 674 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 3.302 naša sugrađanina.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.134 zaražene osobe koronavirusom i 50.223 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 27, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 44.

Trenutno je u KS hospitalizirano 177 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 111, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 66 pacijenata. Na respiratoru je pet pacijenata, i to četiri na KCUS-u i jedna u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 12 pacijenata, a u Općoj bolnici njih tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 17 osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 201 pacijent, od kojih su četiri transportovana u Opću bolnicu, a 10 na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 31, u Novom Gradu devet, u Semizovcu devet i na Ilidži pet.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 188.

Covid-pozivni centar je zabilježio 296 poziva, a obavljeno je i 159 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera,piše Patria


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh