Vijesti

Radnici danas na prvomajskim protestima

Za danas su najavljeni protesti radnika u Bosni i Hercegovini, koji zahtijevaju bolje uslove rada i ostvarivanje svojih prava.

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/, povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada, u Sarajevu organizuje protest, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika.

Iz ovog sindikata su istakli da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom “Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH“.

Protest će biti održan na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9.00 sati, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH. Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprečavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Protestni marš će u Sarajevu organizovati i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH pod sloganom “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, čiji je cilj da se ukaže na izrazito loš položaj radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, marš će biti organizovan kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

U Sarajevu su ispred Vlade Federacije BiH najavljeni mirni protesti Sindikata metalaca FBiH i samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, kao i rudara.

A o radničkim problemima biće riječi i na pres konferencija saveza samostalnih sindikata BiH u Dom sindikata u Sarajevu.

U Republici Srpskoj Predsjedništvo Saveza sindikata RS održaće u Banjaluci posebnu sjednicu o povećanju plata.

Kako je za BHRT izjavio Danko Ružičić, predsjednik granskog Sindikata tekstila, obuće i kože RS na posebnoj radnoj sjednici Predsjedništva očekuju prisustvo potpredsjednika Vlade i ministra rada, kao i predsjednicu RS, te odluku o popravljanju ekonomsko- socijalnog položaja radnika, odnosno popravljanju plata,prenose Vijesti

Sjednica će biti održana u Domu sindikata sa početkom u 10.00 časova, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh