Vijesti

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a ukazali na značaj vakcinacije protiv svih bolesti

Povodom Svjetske i Evropske sedmice imunizacije iz instituta su upozorili da je smanjen broj vakcinisane djece redovnim vakcinama navodeći da to može dovesti do pojave epidemija dječijih bolesti

Stručnjaci iz Instituta za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danas su povodom Svjetske i Evropske sedmice imunizacije apelovali na stanovništvo da shvate značaj vakcinacije bilo da se radi o redovnom programu imunizacije ili vakcinaciji protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS kazao je da će proces vakcinacije protiv COVID-19 potrajati, zbog čega svi moraju imati strpljenja. On je istakao da je bitno da se što veći procenat građana vakciniše u narednom periodu.

Zeljković je naglasio da svi građani mogu zatražiti sve informacije o vakcinaciji u institutu, domovima zdravlja, kao i ministarstvu zdravlja RS-a.

Jela Aćimović, epidemiolog u institutu istakla je da se ne smije zaboraviti obavezni program vakcinacije navodeći da bez obzira što nije bilo nestašica vakcina došlo je do pada u obuhvatu vakcinisane djece.

“Nažalost podaci o obuhvatu govore da je došlo do smanjenja obuhvata čak i kod nekih vakcina s kojima nikad nismo imali problem u obuhvatu”, rekla je Aćimović.

Istakla je da je primjetno da što su djeca starija to ih se manje dovodi na vakcinaciju. Tako je obuhvat MRP vakcinom nešto manji od 78 posto.

“Morbili su bolest koja se jako brzo širi, imali smo epidemije i obuhvat od 78 procenata je nedovoljan da spriječimo širenje ove bolesti i nastanak epidemije. Pojava neke epidemije dječije bolesti bi predstavljala ogroman rizik jer su bolnice pune zbog COVID-19. Pojava oboljevanja među dječijom populacijom bila bi dramatična”, upozorila je Aćimović.

Prema njenim riječima “jako je bitno što prije svu djecu dovesti na vakcinaciju da kompletiraju svoje doze kako bi zaštitili njihovo zdravlje i spriječili pojave epidemija”.

Odgovarajući na pitanja novinara Zeljković je rekao da je prvu dozu vakcine protiv COVID-19 u RS-u do sada primilo 39.000 građana, a preko 19.000 i drugu dozu.

“Zadovoljni smo odzivom građana, naravno voljeli bi da sam proces teče mnogo brže. Moramo imati na umu da nas trenutna epidemiološka situacija ograničava u pojedinim lokalnim zajednicama jer zdravstvene radnike moramo usmjeriti na liječenje oboljelih”, rekao je on.

Istakao je da sve doze koje su stigle u RS rasporednim nalogom su raspoređene, ali se sukcesivno isporučuju.

Prema njegovim riječima RS je do sada dobila 48.000 vakcina Sputnik V, a za još 25.000 doza prve komponente treba da bude gotova kontrola serije danas ili sutra.

“Dobili smo 10.200 doza Sinovac vakcina, 7.020 doza Pfizer vakcine i oko 8.570 AstraZeneca vakcina”, kazao je Zeljković.

Dodao je da se u toku sljedeće sedmice očekuje oko 80.000 doza kineske vakcine i druga komponenta 25.000 doza Sputnika V.

“Po najavama Ministarstva civilnih poslova BiH 3. i 10. maja očekujemo dodatne količine Pfizer i AstraZeneca vakcina. Otprilike oko 100.000 vakcina bi trebalo da imamo na raspolaganju u naredne dvije sedmice”, kazao je Zeljković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh