Vijesti

Na sastanku Predsjedništva BiH sa Josepom Borrellom: Dodik režirao novu bruku, Komšić napustio razgovor

Čini se kako ni ovaj sastanak sa visokim europskim zvaničnikom nije mogao proći bez skandala u režiji Milorada Dodika, jer je prema njegovim navodima, Željko Komšić napustio razgovor

Željko Komšić i Milorad Dodik - SrpskaInfo.com

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije, Joseph Borrell, održao je večeras online sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

On je izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjele u Bosni i Hercegovini.

– Borrell je izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja, navedeno je iz Delegacije EU.Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je kako su sa Borrellom razgovarali i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, kao i o non-paperu koji je u posljednje vrijeme izazvao mnogo reakcija u domaćoj javnosti.

Dodik je naglasio da je od Borrella dobio uvjerenje da će Evropska unija u narednom periodu isporučiti određenu količinu vakcina našoj zemlji.Čini se kako ni ovaj sastanak sa visokim europskim zvaničnikom nije mogao proći bez skandala u režiji Milorada Dodika, jer je prema njegovim navodima, Željko Komšić napustio razgovor nakon što je Dodik upitao “zašto Republika Srpska ne bi mogla biti nezavisna, ako to može biti Kosovo”.

– Ovakav stav izazvao je reakciju druga dva člana Predsjedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića koga ostali predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim, rekao je Dodik.

O večerašnjem sastanku se oglasilo i Predsjedništvo BiH.

– Članovi Predsjedništva BiH i visoki predstavnik EU Borrell razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Briselu. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji, navedeno je u saopćenju,piše Oslobodjenje

Iz Predsjednišva BiH je navedeno da se večeras razgovaralo i o putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji.

– Razgovarano je i o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasili su da je u ovom procesu obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh