Vijesti

Dževad Pašić o mostarskim neredima: Bojim se da će neko nastradati, ovo mora prestati

U Mostaru su se u noći sa subote na nedjelju ponovo dogodili neredi. Jedna osoba je teže, a jedna lakše povrijeđena u incidentima u mostarskoj Donjoj mahali. Pričinjena je veća materijalna šteta.

radipsarajevo

Policija je uhapsila 10 osoba.

Do incidenta je došlo kada je, prema iskazima svjedoka, pripadnici navijačke grupe Ultras iz Mostara upali u ovaj dio grada.Predsjednik Udruženja “Sinovi Mahale” Dževad Pašić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je jedna grupa navijača Zrinjskog sinoć poslije policijskog sata ušla je sa mostarske magistrale prema Lučkom mostu i spustila se do obližnje raskrsnice.

“Divljali su, bacali kamenje po obližnim kućama, palili baklje i pjevali uvredljive pjesme protiv Veleža i Bošnjaka, muslimana… Više automobila je oštećeno. U tome se pojavila i grupa raje iz Mahale i došlo je do bacanja kamenja. Došla je policija i tad se je grupa navijača Zrinjskog povukla prema magistrali. Bilo je uhapšenih”, govori Pašić za Radiosarajevo.ba.

Ističe da je ovo tek vrh ledenog brijega događaja koji duže opterećuju odnose u Mostaru.

“Ovo se dešava već godinu dvije. Dolazi do toga da se i navijačke grupe dogovaraju putem društvenih mreža i obračunavaju. Prije ovog nereda Ultrasi su dočekali i napali navijače Veleža u Drženici. Također, ispisuju se sramni grafiti… Mislim da se ovo namjerno dozvoljava, da li zbog interesa politički stranaka ili nečeg drugog, ne znam. Nije im u interes da privedu organizatori i počinioci, te da ovo stane. Bojim se da ovo sve vodi tome da nekom nastrada, bit će veći belaj. Ovome se mora stati u kraj. Jedino kažnjavanje ovdje može pomoći”, kaže Pašić.

Ističe da je u sinoćnjem slučaju zakazala i policija.

“Policijski sat, a nema policije po gradu!? Mi moramo radnje zatvoriti, da nas zateknu, kazna od 1.000 do 5.000 KM, a grupe navijača hodaju cijelim gradom i policija ne interveniše, kako to?!”, pita se Pašić.

Huliganstvu se, veli, mora stati u kraj. Podsjeća na huliganske ispade kada su Ultrasi teško pretukli jednog prodavača. Zna se da je riječ o mladićima iz Rodoča i Bijelog polja, ali nisu adekvatno sankckonirani. Dok je tako, boji se da sistem ostavlja prostora huliganstvu.

“I ja sam bio navijač, nisam tražio belaja, nisam se skrivao. Ovo su huligani, furaju se na nasilnike iz Engleske, kriju, stavljaju fantomke. To nisu navijači”, veli Pašić.

Situacija u Mostaru naelektrizirana nakon incidenta u kojem su dvojica policajaca, ispostavilo se Bošnjaka, 10. aprila pretukla mladića za kojeg se kasnije ustanovilo da je Slaven Blažević. Potvrđuje nam to i Pašić.

Podsjetimo, navijači Zrinjskog su zbog toga protestirali ispred mostarske policije. Tada je došlo i do sramnog skandiranja, te nacionalističkih poruka.

Sinoćnji incident samo je usložnio odnose u gradu.

“Jutros smirujem ljude. Zovu, traže se održe protesti… To samo može otežati situaciju, da dođe do većih problema. Ovdje policija mora da radi svoj posao”, zaključio je Pašić u razgovoru za Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh