Vijesti

U Kantonu Sarajevo 65 novozaraženih koronavirusom, zabilježeno devet smrtnih slučajeva

Trenutno je hospitalizirano 420 osoba, a Kanton Sarajevo danas bilježi 1.474 aktivna slučaja koronavirusa

Koronavirus test - Reuters

U protekla 24 sata nakon testiranja 522 osobe u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 65 novozaraženih koronavirusom, a preminulo je devet osoba pozitivnih na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

U istom periodu 116 osoba oporavilo se od COVID-19 infekcije.

“Kanton Sarajevo (KS) danas bilježi 1.474 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 51.276, a ukupan broj izliječenih je 48.649”, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Trenutno je 5.281 osoba u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 107, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 179.

Trenutno je u KS hospitalizirano 420 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 290, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 130 pacijenata. Na respiratoru je osam pacijenata, i to pet na KCUS-u i tri u Općoj bolnici. Kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 39 pacijenata, a u Općoj bolnici njih 22. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 385 pacijenata, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu, a osam na KCUS.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i COVID-ambulantama je 337. COVID-pozivni centar je zabilježio 511 poziva, a obavljeno je i 213 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh