Vijesti

Medijski radnici iz BiH vakcinisani protiv koronavirusa u Novom Pazaru

U Novom Pazaru će vakcinu Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa primiti ukupno 60 medijskih radnika iz Bosne i Hercegovine

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech danas je u Novom Pazaru dobilo 29 zaposlenih u Javnom preduzeću televizija Kantona Sarajevo (TVSA), javlja Anadolu Agency (AA).

Do imunizacije medijskih uposlenika iz Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru došlo je ubrzo nakon što je ta medisjka kuća uputila zahtev i dobila odobrenje od nadležnih zdravstvenih ustanova Republike Srbije.

Urednica u TVSA Lejla Kurbegović među prvima je primila vakcinu protiv koronavirusa. Ona nije krila zadovoljstvo zbog imunizacije kojom je obuhvaćena van granica svoje zemlje.

“Drago mi je da imamo te prijateljske veze i da se imunizacija organizovala baš u Novom Pazaru. Ovo je prilika da zaštitimo sebe jer se često susrećemo sa ljudima kroz posao. Zahvaljujem za ovu priliku i mogićnost da dobijem vakcinu i tako uradim nešto za sebe i druge ljude”, rekla je za AA Kurbegović.

Šef tehnike TVSA, Lejla Spahić očekuje da će Srbija dozvoliti i ostalim građanima Bosne i Hercegovine, koji to žele, da se vakcinišu protiv koronavirusa.

“Ovo je veliki iskorak i velika pomoć Srbije nama. Srećna sam jer sam u Novom Pazaru i što sam dobila priliku da se vakcinišem. Bila bih najsrećnija kada bi se ovde vakcinisao i moj suprug, tako bi zaokružili proces imunizacije i bili bi zaštićeni od teške bolesti, koja svakodnevno u našoj zemlji odnose veliki broj života”, rekla je Spahić.

Za novinarku Sanelu Kapetanović vakcina koju je danas primila u Novom Pazaru je jedini vid zaštite od teške bolesti, kojoj je svakodnevno izložena kroz svoj novinarski rad na terenu.

“Osećam se lepo i zahvalno za priliku da pokažemo solidarnost jedni prema drugima. Ovo je bio poziv na kom smo zahvalni jer mi u BiH još uvek nemamo masovnu imunizaciju. Jako je važna solidarnost i empatija u ovom trenutku, ali i kolektivna odgovornost. Ovo danas je veliko olakšanje i rasterećenje jer ću biti zaštićena na neki način, svakodnevno sam izložena pa starahujem da ću oboleti ili virus preneti nekome”, rekla je Kapetanović.

U Novom Pazaru kažu da je ovo vid solidarnosti sa narodom Bosne i Hercegovine u teškom periodu, ali i način da se taj grad oduži za materijalnu i lekarsku pomoć upućenu iz Bosne i Hercegovine tokom leta prošle godine, kada je Sandžak bio žarište koronavirusa.

“Mi imamo puno ovakvih zahteva. Vlada Srbije obezbedila je 60 doza vakcine za zaposlene u medijima u Sarajevu. Meni je zbog ovog čina veoma drago jer je upravo Sarajevo jedan od gradova koji nam je pomogao tokom leta, da ovako na dobro uzvratimo njima. Drago mi je i što su izabrali Novi Pazar jer tako su nam dali poverenje. Žao mi je zbog toga što sada Sarajevo doživljava ono kroz šta smo mi prošli, verujem da će brzo i oni izaći iz teške situacije”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar dr Šefadil Spahić.

Planom imunizacije protiv koronavirusa predviđeno je da u novopazarskom Domu omladine protiv koronavirusa i u subotu bude vakcinisano još 30 zaposlenih u TVSA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh