Vijesti

Novalićeva sekretarica na suđenju: Premijer potpisao oba pisma namjere

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”, a svjedočila je ponovo Bahra Džaka, sekretarica federalnog premijera Fadila Novalića.

nezavisne

Svjedočenje je nastavljeno sa ponudom “Kanada” zbog koje je prošlog petka prekinuto ročište. Ni danas do kraja nije razjašnjeno šta je sadržavala ponuda “Kanada”.

Džaka je ponovila da ne zna šta se nalazilo u tom dokumentu i da je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Tužitelj je zatim podsjetio na njeno svjedočenje iz augusta 2020. godine kada je potvrdila da je premijeru rekla kako je proslijedila kovertu direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi “Kanada”. Ona je zatim ponovo kazala da i dalje ne zna šta je pisalo u toj ponudi.

Nakon toga Džaka je svjedočila o ponudama odnosno pismima namjere za respiratore koji su potpisani 2. i 14. aprila prošle godine.

U prvom pismu namjere koje je potpisano 2. aprila ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003. No, 15. aprila je potpisano drugo pismo namjere koje se odnosilo na respiratore ACM812A zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere (respiratori koje je nabavila “Srebrena malina”, svjedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio Zoran Blagojević, a da je ona zatim na potpis dala premijeru Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere.

Dana, 16. maja 2020. godine, prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da “nema onih koje smo dobili”,pišu Nezavisne

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara da respirator ACM812A “preko nas nije prešao”. To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je sekretarica obavijestila o izmijenjenoj ponudi.

Svjedočenje Bahre Džake obilježilo je i dosta nepoznanica s obzirom da se ona, kako tvrdi, mnogih detalja ne sjeća.

Nakon pauze planirano je unakrsno ispitivanje svjedokinje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh