Vijesti

KOVID PASOŠ – ULAZNICA ZA NORMALAN ŽIVOT? Kako će “zeleni certifikat” izgledati u zemljama širom svijeta

Cilj digitalnih zelenih certifikata za EU ​​je slobodan prelazak granica unutar bloka i pokretanje turizma, ali organizovanje svega u kratkom vremenskom periodu predstavljaće veliki izazov.

Covid-pasoš - Flickr / Ilustracija

Evropski lideri podržali su uvođenje imunitetskih “digitalnih zelenih sertifikata”, ali neke zemlje, unutar i izvan EU, već su najavile ili sprovele u delo sopstvene verzije “kovid-pasoša”. U nekim državama oni će biti korišćeni isključivo za putovanja, dok će u drugima služiti kao svojevrsna ulaznica za javna mesta poput bioskopa, restorana, sportskih terena…

U roku od nekoliko nedelja nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju, desetine kompanija požurilo je da ponudi digitalne kovid-pasoše, ali mnoga od njih nisu mogla da se izbore sa ogromnim regulatornim, etičkim i tehničkim izazovima.

Da bi bilo koji takav sertifikat mogao da funkcioniše, biće mu potrebne mu dve stvari – pristup službenim evidencijama o vakcinaciji u zemlji i siguran način identifikacije pojedinca i njihovo povezivanje sa zdravstvenim kartonom. A da bi takav digitalni sertifikat prihvatila granična policija druge države, verovatno će biti potrebno pridržavanje zajedničkih standarda koje su postavile organizacije poput SZO ili EU.

Tu su i pitanja privatnosti i ljudskih prava – koliko će korisnici biti sigurni da će njihovi izuzetno osetljivi zdravstveni podaci biti bezbedno uskladišteni i da ih programeri ili njihova vlada neće ih koristiti u druge svrhe? I da li će samo postojanje kovid-pasoša značiti da će onima koji se odluče da ih ne poseduju biti umanjena sloboda?

Кako će kovid-pasoši funkcionisati u EU?
Cilj digitalnih zelenih sertifikata za EU ​​je slobodan prelazak granica unutar bloka i pokretanje turizma, ali organizovanje svega u kratkom vremenskom periodu predstavljaće veliki izazov.Tijeri Breton, evropski komesar zadužen za vakcine, otkrio je u nedelju kako će izgledati prvi evropski kovid-pasoš i najavio da će biti dostupan od 15. juna.

Sertifikat, bilo digitalni bilo na papiru, omogućiće svima koji su vakcinisani protiv kovida, sa antitellima nakon preležane infekcije ili onima sa nedavnim negativnim testom, da putuju bez restrikcija kroz svih 27 država članica. EU takođe želi da u program uključi zemlje koje nisu članice EU kao što su Norveška, Island i Švajcarska, ali i Zapadni Balkan. Komisija sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom kako bi osigurala da sertifikat bude priznat i van Evrope.

Кljuč digitalnog sertifikata je QR kod – grafički kod sastavljen od crno-belih kvadrata – koji sadrži lične podatke – a Evropska komisija kaže da će biti siguran i bezbedan. U digitalnoj verziji pasoša biće sadržani sledeći podaci: QR kod, država porekla i podaci o (ne)vakcinisanju.

Papirna verzija će sadržati lične detalje poput imena i prezimena, datuma rođenja i broj pasoša koji je overen QR kodom, sa detaljima da li ste vakcinisani i da li ste bili nosilac zaraze. Od onih koji nisu ni vakcinisani niti su preležali kovid tražiće se PCR test, čiji će status tu moći da se vidi.

EU članice imaju obavezu da prihvate kovid-pasoše sa vakcinama koje je odobrima Evropska agencija za lekove (EMA). Iako je EMA odobrila samo četiri vakcine za izdavanje sertifikata, pravila EU omogućavaju pojedinačnim članicama da same odobre one koje žele, shodno svojoj potrebi.

Danska
Danska planira da od katoličnog Uskrsa počne da koristi “koronapas“ u zemlji, ali planira da ove propusnice kasnije koristi i kao sredstvo za međunarodna putovanja.

Кao i brojne evropske zemlje, Danska već ima siguran sistem digitalnih identifikacionih dokumenata koji se zove NemID, a “koronapas” će biti povezan sa tim. NemID daje Dancima pristup raznim onlajn platformama, uključujući digitalni spisak zdravstvenih kartona pojedinca i rezultate testova.

Pariz
Propusnica će igrati ključnu ulogu u ublažavanju danskih antipandemijskih mera. Očekuje se da će većina mera biti ukinuta do 21. maja, nakon što se sve visoko rizične grupe i osobe starije od 50 godina u potpunosti vakcinišu.

Danci će morati da pokažu “koronapas”, koji će sadržati dokaz o vakcinaciji, o ranijoj infekciji ili negativni test, za odlazak kod frizera, u restorane ili bioskop.

Švedska razmatra da uvede slične propusnice.

Izrael
Više od polovine stanovništva Izraela već je primilo dve doze vakcine, zbog čega je zemlja početkom meseca mogla da započne sa ublažavanjem strogog lokdauna.

“Zelene propusnice”, lokalna varijanta kovid-pasoša, dostupna je svima koji su u potpunosti vakcinisani ili su se oporavili od kovida-19. Građani moraju da ih pokažu kako bi pristupili objektima kao što su hoteli, teretane ili pozorišta.

Dostupna je kao papirni sertifikat ili u aplikaciji koja povezuje korisnike sa njihovim ličnim podacima u ministarstvu zdravlja.

Izrael
Aplikacija otvara mogućnosti za međunarodna putovanja, a Izrael je za sada sklopio dogovore sa Grčkom i Кiprom tako da izraelski državljani sa propusnicama mogu da putuju u te dve zemlje.

Međutim, zabeleženo je nekoliko problema sa sistemom od kada je uveden. Strani državljani ne mogu da se domognu propusnice, kao ni vakcinisani građani koji nisu zdravstveno osigurani. Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe privatnih podataka, a vlada je priznala da policija nema dovoljno resursa da proveri da li se sva preduzeća pridržavaju novih pravila.

Estonija
Estonija, jedno od najnaprednijih digitalnih društava na svetu, planira da do kraja aprila započne sa izdavanjem digitalnih sertifikata o vakcinaciji u obliku QR koda.

Pojedinci će moći da preuzmu svoj jedinstveni kod kako bi dokazali da su vakcinisani i pokazali koliko su doza primili. Mogu ga odštampati ili sačuvati na pametnom telefonu.

– Rano pokretanje našeg nacionalnog rešenja daje nam mogućnost da se pozabavimo potencijalnim preprekama u korišćenju sertifikata – rekao je Кale Кilar iz ministarstva za socijalna pitanja.

Kako je dodao, pokretanje sistema takođe znači da je Estonija spremna da se pridruži EU digitalnim sertifikatima od prvog dana. Estonija još nije završila sklapanje sporazuma sa susednim zemljama, ali oni će biti postignuti u narednih nekoliko nedelja,piše Srbijadanas.

Grčka
Grčka je čvrsto rešena da uskoro otvori turizam za strane posetioce, bez obzira na spor tempo EK i najavu da će kovid-pasoši važiti samo za vakcine odobrene u EU. Tako za koji dan mediteranska zemlja započinje pilot fazu letova koji dovode putnike iz nekih evropskih zemalja, Izraela i Velike Britanije.

Od sredine maja na listu onih kojima neće biti potreban karantin po dolasku u Grčku biće dodato još zemalja. Umesto toga, biće im potreban sertifikat o primljenoj vakcini, o prisustvu antitela nakon preležanog kovida-19 ili negativan test na korona virus.

GrčkaFoto: Profimedia
Grčko Ministarstvo turizma potpisalo je sporazum o “zelenim sertifikatima” sa Izraelom i radi na sličnim bilateralnim sporazumima sa još 10 zemalja – Velikom Britanijom, Amerikom, Кanadom, Australijom, Srbijom, Rusijom, Ukrajinom, Кinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis potvrdio je za “Blic” da će i Srbi moći da uđu u Grčku od aprila u okviru “generalne probe” za otvaranje turističke sezone. Ranije je potvrđeno da će Grčka priznavati kovid-pasoše sa svim vakcinama, računajući i rusku i kinesku.

Kina
Kina je 9. marta počela da svojim građanima izdaje kovid-pasoše radi lakšeg putovanja u inostranstvo. Kineske potvrde sadrže podatke o vakcinaciji ili rezultat testa na koronu. Šef kineske diplomatije Vang Ji je izjavio da je cilj potvrde razmena informacija o testiraju i vakcinaciji i omogućavanje bezbednog kontakta ljudi.

Međutim, Kina će kod izdavanja viza prioritet davati putnicima koji su primili vakcinu kineske proizvodnje, što je izazvalo nezadovoljstvo u zemljama u kojima one nisu dostupne, poput Amerike, Indije, Australije, Indonezije, Velike Britanije i Južne Koreje.

Amerika
Američka vlada je početkom marta saopštila da je koncentrisana na ubrzanje procesa vakcinacije i da ne razmatra šemu o kovid-pasošima. Međutim, mnoge savezne države na lokalnom nivou rade na “imunitetskim registrima”, a jedna start-ap kompanija iz Kalifornije koja je zainteresovana da te registre sprovede u delo saopštila je da je u “indirektnim pregovorima sa saveznom vladom”.

U Njujorku je već uvedena digitalna propusnica za sve vakcinisane građane sa ciljem da se ponovo omogući bezbedno održavanje koncerata, utakmica i drugih javnih manifestacija uz prisustvo publike.

Guverner Njujorka Endru Kuomo najavio je ranije uvođenje digitalne propusnice nazvane Ekcelzior, napravljenje u saradnji s kompanijom IBM, a koja se dobija besplatno i na dobrovoljnoj osnovi i prva je takva inovacija u Americi.

Japan
I Japan će početi da izdaje digitalne sertifikate građanima koji su se vakcinisali protiv korona virusa kao sredstvo za povratak slobodnih putovanja. Sertifikati će moći da se koriste preko mobilnih aplikacija i biće u skladu sa međunarodnim standardima, tako da će putnici moći da prilože dokaz o vakcinaciji prilikom ukrcavanja u avion ili prijavljivanja u hotel.

Japanska vlada razmatra mogućnost da sertifikate doda u aplikaciju koja će biti predstavljena sledećeg meseca, a koja sadrži uverenje o negativnom testu na korona virus.

Informacije iz aplikacije će biti povezane sa novim sistemom koji prati progres vladinog programa vakcinacije. Japan već koristi sertifikate u papirnoj formi, a građani koji su vakcinisani moći će da dodaju uverenje o vakcinaciji na kupon koji izdaju lokalne vlasti kao dokaz o imunizaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh