Vijesti

Mađari u zadnjih sedam dana imaju najveću stopu smrtnosti od korone

Madjarska, koju je preplavio treći val pandemije, prošlih je sedam dana imala najvišu stopu smrtnosti u svijetu, prema bazi podataka agencije France Presse. Broj umrlih skočio je za više od 40 posto u usporedbi s prethodnih sedam dana, a danas je dosegao novi dnevni vrhunac – 272 umrlih.

index

Pogoršanje situacije dovelo je tu zemlju s 9.8 milijuna stanovnika na prvo mjesto po stopi smrtnosti, s 15.7 umrlih na 100.000 stanovnika. Iza nje nalaze se BiH, Češka, Slovačka i Bugarska.

Zaraze su buknule nakon pojave britanske varijante u veljači. Tijekom posljednja 24 sata u Mađarskoj je bilo nešto manje od 10.000 novooboljelih. Bolnice su preplavljene priljevom pacijenata, blizu 12.000 trenutačno, a nedostaje osoblja, upozorava Udruga mađarskih liječnika (MOK).

“Operacijske dvorane su zatvorene, a njihovi respiratori koriste se za pacijente oboljele od koronavirusa”, naveo je jedan dužnosnik udruge pa usporedio situaciju s onom u talijanskom Bergamu prošlog proljeća.

Pomažu studenti, dobrovoljci…
U pomoć su pozvani studenti medicine, a neke institucije tražile su i pomoć dragovoljaca. Vlasti pokušavaju smiriti javnost. Gergely Gulyas, šef ureda premijera Viktora Orbana, izjavio je da je stanje teško, ali da sustav ima kapaciteta suočiti se s tim velikim brojevima,piše Index

Vlada se oslanja na kampanju cijepljenja. Mađarska, jedina članica Europske unije koja primjenjuje kinesko cjepivo Sinopharm i rusko Sputnjik V, uz one koje joj isporučuje Bruxelles (Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca), nakon Malte je cijepila najviše u EU.

Do danas je više od 1.7 milijuna ljudi, odnosno 18 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu.

“Čim bude cijepljeno 2.5 milijuna ljudi, mjere ograničenja moći će biti ublažene, a škole će održavati nastavu, najranije 12. ili 19. travnja”, naglasio je Gulyas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh