Vijesti

Na području Zvornika uhapšene četiri osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata

Istovremeno je na području Republike Srbije lišeno slobode pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator, naveli iz Tužilaštva BiH

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizirana je međunarodna akcija kodnog naziva “Skiper“. Akcija je realizirana u suradnji sa partnerskim institucijama Republike Srbije, a usmjerena je na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovano krijumčarenje ilegalnih migranata, saopštili su u utorak iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su na širem području Zvornika, lišili slobode četiri osumnjičene osobe.

Iz Tužilaštva BiH ističu da je istraga realizovana u saradnji sa kolegama iz rbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na rijeci Drini, pa dalje preko teritorije BiH, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u BiH, prouzrokovanu prilivom ilegalnih migranata.

Aktivnosti je na terenu realizovala SIPA, uz podršku MUP-a RS, OSA-e BiH i Službe za poslove sa strancima BiH.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelovali kao članovi međunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od 100 migranata iz Srbije u BiH.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljice Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Istovremeno je na području Republike Srbije lišeno slobode pet pripadnika navedene grupe za krijumčarenje migranata među kojima je i osumnjičeni organizator.

Ova koordinirana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz podršku Policijskog centra Jugoistočne Europe (SELEC), zaključili su iz Tužilaštva BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh