Vijesti

Vlada Federacije BiH uskoro kupuje vakcine Sputnik V

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić očekuje dolazak vakcina naredne sedmice

Na današnjoj sjednici u Mostaru, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatrala je rad ad hoc grupe imenovane prije tri dana za pomoć pri nabavci vakcine protiv COVID-a 19. Grupa je, prema riječima premijera Fadila Novalića, odradila svoj dio posla te je zaprimila sedam ponuda, nakon ishođenja slanjem upita na 41 adresu. Odgovori su, prema Novalićevim riječima, pristigli iz sedam kompanija, od kojih su četiri ušle u uži izbor, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rukovodili smo se s dva kriterija. Prvi je bio brzina isporuke, a drugi cijena cjepiva. Cijena je kod svih kompanija bila skoro jednaka i iznosila je oko 17 eura. To je, dakle, cijena koja se iskristalizirala na tržištu. Išli smo na sigurno i izabrali dvije kompanije. U oba slučaja radi se o vakcini Sputnik V, a kompanije su MGM Kakanj i Krajina Banja Luka. Iz MGM-a tvrde da tri dana nakon otvaranja akreditiva mogu dostaviti vakcine, a akreditiv se može otvoriti odmah nakon potpisa ugovora. Odlučeno je da vakcine plaćamo kada se lijek registruje u Agenciji za lijekove BiH. Krajina group ima direktnu komunikaciju s ruskim fondom Sputnik V, ali je reakcija u odnosu na MGM sporija i morali bismo čekati do tri ili četiri sedmice. Isporuka bi bila u više kontingenata. Prvi, napominjem, ne smije biti manji od stotinu hiljada cjepiva. Odlučeno je i da se cjepivo plaća nakon što se uvjerimo u kvalitet”, rekao je Novalić na konferenciji za medije.

Najavio je i da prema procedurama i zakonima ugovor u ovom slučaju treba potpisati Zavod za javno zdravstvo FBiH, jer odavno na snazi nije stanje prirodne nesreće. Iz Budžeta Federacije će se prebaciti sredstva Zavodu koji zatim treba potpisati ugovor i to u najkraćem mogućem roku, a prethodno će se kompanijama Krajina group i MGM poslati pisma namjere.

“Ako sve bude išlo prema planu, vakcinama se možemo nadati do kraja naredne sedmice”, potvrdio je Novalić i dodao:

“U budžetu imamo 12 miliona maraka, tako da u ovom trenutku ne možemo nabaviti više od 350 hiljada cjepiva, što je dovoljno za vakcinaciju 170 hiljada ljudi. Siguran sam da će uskoro profunkcionisati i COVAX mehanizam”.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić rekao je da Vlada FBiH insistira na kontinuitetu mjera protiv širenja koronavirusa pa je danas na sjednici donesena odluka da se umjesto s preporukama prema kantonima ide s naredbom da se epidemiološka situacija mora pratiti i u skladu s brojem zaraženih i hospitaliziranih, proglašavati restriktivne mjere. I dalje su, rekao je, na snazi stare mjere koje se odnose na higijenu, fizičku distancu i nošenje maski, odnosno okupljanja maksimalno 30 ljudi na jednom mjestu te da zatvaranja zasad neće biti. Naveo je i da je još prije mjesec Vlada usvojila plan vakcinacije te da su prioritet za cijepljenje zdravstveni radnici. Plan je, ponovio je, dostupan svima i na njega ne može utjecati vrsta vakcine koje će pristići.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh