Vijesti

Sarajevo: Raste broj oboljelih od COVID-19, građani sve manje poštuju mjere zaštite

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 357 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 594

Posljednjih dana u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, raste broj oboljelih od COVID-19, a s druge strane, na ulicama i ostalim javnim mjestima je vidljivo da se propisane epidemiološke mjere sve manje poštuju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od ove sedmice ispred COVID ambulanti i centra u Saraj-Polju ponovo su se počeli pojavljivati dugački redovi ljudi koji čekaju na pregled zbog simptoma koji ukazuju na mogućnost zaraze koronavirusom. Također, ispred nedavno otvorenog drive-in punkta za testiranje na COVID-19 u centru grada može se vidjeti duža kolona vozila, što je jasan znak da se epidemiološka situacija u Sarajevu pogoršava.

Istovremeno, glavne gradske ulice pune su ljudi, među kojima je dosta onih koji ne poštuju osnovnu mjeru zaštite u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, nošenje zaštitne maske. Uz to, bašte kafića su pune gostiju, a u tržnim centrima su gužve, slično kao u vrijeme prije izbijanja globalne pandemije koronavirusa.

Vlada Kantona Sarajevo za danas je zakazala hitnu sjednicu zbog pogoršane epidemiološke situacije, a očekuje se da će pooštriti neke od mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Na lošu situaciju utiče i činjenica da su bh. vlasti izuzetno trome i spore u nabavci vakcina protiv koronavirusa. U nekim dijelovima svijeta vakcinacija je počela još krajem prošle godine, dok BiH, osim što je dobila nekoliko donacija s manjom količinom vakcina, još uvijek čeka prve isporuke vakcina kroz COVAX program.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirane su 484 novooboljele osobe od COVID-19, dok se u istom periodu od infekcije koronavirusom oporavilo 348 ljudi, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS od četvrtka.

U posljednja 24 sata preminulo je sedam pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.336 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 357 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 594.

Trenutno je u KS hospitalizovano 338 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo smješteno je 214 pacijenata, a na COVID odjelu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ liječi se njih 124. Deset pacijenata koristi pomoć respiratora.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo 2.238 aktivnih slučajeva COVID-19.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh