Vijesti

Povratnici strahuju da će “Lipa” prerasti u migrantsko naselje

Dolaskom proljeća i toplijih dana očekuje se i veći priliv migranata u privremeni prihvatni kamp “Lipa”, gdje se već postavlja više šatora i kontejnera za smještaj, a potencijalno pojačano prisustvo migranata zabrinulo je povratnike u Bosanskom Petrovcu.

nezavisne

Kako su potvrdili “Glasu Srpske” iz Službe za poslove sa strancima u “Lipi” trenutno boravi 750 migranata, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona planiraju da nastave sa aktivnostima smještaja migranata koji su boravili u napuštenim objektima.

“U akciji Službe i MUP-a USK 24. februara u napuštenim objektima u Bihaću pronađeno je 168 migranata i oni su smješteni u centar ‘Lipa’. Te aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu”, rekli su kratko iz Službe.

Nakon što je delegacija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) krajem decembra povukla svoje osoblje koje je osam mjeseci bilo servis migrantima, došlo je do požara u kojem su izgorjela četiri šatora.

Dva mjeseca nakon požara u kampu “Lipa” postavljeni su novi šatori, a u toku je postavljanje kontejnera i mještani strahuju da će centar prerasti u migrantsko naselje. U samom centru postoji i šator za socijalne aktivnosti, a koji se, između ostalog, koristi i za obavljanje vjerskih obreda.

Predsjednik Udruženja “Povratnici” Nemanja Davidović rekao je za “Glas Srpske” da se umjesto rješavanja krize ovaj prostor dodatno proširuje, te da među povratnicima vlada strah od velikog broja migranata koji tu borave.

“Dolaskom lijepih dana samo će ih još više dolaziti i niko ne može da predvidi koliki će to biti broj. Mi nismo zadovoljni što su oni tu, što se kamp širi i nismo zadovoljni što nas niko ne sluša. Ovo nije rješenje migrantske krize, ovo je samo produbljivanje”, rekao je Davidović.

Hranu i higijenske proizvode migrantima trenutno obezbjeđuje Crveni krst iz Bihaća, a oni nisu htjeli detaljnije da komentarišu situaciju i samo su kratko potvrdili za naš list da se oni bave logistikom u kampu.

“Mi vodimo računa o svemu što se tiče ishrane, obuće, odjeće i svemu ostalome u saradnji sa donatorima. O svemu ostalom odgovore treba potražiti od državnih institucija”, rekli su kratko iz Crvenog krsta.

O stanju u migrantskom kampu “Lipa” nije želio da govori ni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

“Situacija u Bihaću ide u boljem pravcu i više detalja ne mogu da kažem”, kratak je bio Fazlić.

Da će dolaskom ljepšeg vremena biti sve više migranata na ulicama Bihaća nedavno su potvrdili iz Policije USK iz koje su istakli da to podrazumijeva i značajno povećanje obima poslova policijskih službenika,pišu Nezavisne

Šuga

Improvizovano šatorsko naselje koje trenutno postoji u migrantskom kampu “Lipa” podrazumijeva i improvizovano održavanje lične higijene, zbog čega se često javlja veći broj slučajeva šuge.

Zbog toga je Dom zdravlja Bihać sredinom mjeseca obavio dezinfekciju šatora, a korisnicima su podijeljene posteljine i odjeća.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh