Vijesti

Imena osumnjičenih u akciji SIPA-e u Tuzli: Hapsi se i direktor Rudnika Soli

Tužilaštvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona sa privatnom firmom Minning i Drilling iz Gračanice

SIPA - Ilustracija / Faktor.ba

U toku je velika akcija SIPA-e na području Tuzlanskog kantona odnosno Tuzle, Gračanice i Živinica, potvrđeno je za “Avaz” iz ove policijske agencije. Akcija se provodi po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Kako nezvanično saznajemo, među osumnjičenima su državni zastupnik i lider Socijaldemokrata Enver Bijedić i još pet osoba. Terete se za zloupotrebe položaja i više krivičnih koruptivnih djela. Tužilaštvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona sa privatnom firmom Minning i Drilling iz Gračanice.

Jedan od ugovora veći je od pet miliona KM. Pretresi traju na šest lokacija. Svi su pod nadzorom SIPA-e i uskoro će biti uhapšeni.

Osim Bijedića, osumnjičeni su i Aziz Čačković, aktuelni direktor rudnika i član SD-a,te bivši direktor Rudnika soli Tuzla – Amir Sušić i predsjednik Nadzornog odbora Amir Tursunović. Očekuje se i hapšenje privatnih poduzetnika Dženan i Atif Mujkić iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice, koji su i dobili ovaj višemilionski posao.

Po naredbi i nalogu Općinskog suda Tuzla i Kantonalnog tužilaštva TK u toku su pretresi na više lokacija u Tuzli i Gračanici. Javnost će o svemu biti blagovoremeno obaviještena – rekao nam je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK,piše Avaz

– U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na šest lokacija u Tuzli, Živinicama i Gračanici, zbog postojanja osnova sumnje da su osobe osumnjičene u ovom predmetu počinile krivično djelo iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona – rečeno je iz SIPA-e.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh