Vijesti

U Sarajevu počelo “drive-in“ testiranje na koronavirus

Građani će na testiranje dolaziti automobilom čime imaju minimalni kontakt s medicinskim osobljem

U Sarajevo je danas zvanično s radom počeo prvi “drive-in“ punkt za testiranje na koronavirus, a postavljen je na parkingu kod mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, javlja Anadolu Agency (AA).

Punkt je isključivo namijenjen za “drive-in” metod testiranja i to za sve građane koji od porodičnog ljekara dobiju elektronsku uputnicu za testiranje na koronavirus.

Građani na testiranje dolaze automobilom te imaju minimalni kontakt s medicinskim osobljem.

Punktom upravlja JU “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo, a radno vrijeme punkta je od 8:00 do 14:30 sati, svakog dana u sedmici. U radu na punktu Vrbanja bit su uključene sve organizacione jedinice te javne ustanove.

Ranije formirani punktovi u sklopu organizacionih jedinica i COVID ambulanti nastavljaju sa radom.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u društvu ministra zdravstva u kantonalnoj Vladi Harisa Vranića i direktora Javne ustanove “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo Muhameda Ahmića danas obišao novopostavljeni punkt.

Resorni ministar Vranić istakao je kako je vlada ispunila dato obećanje i postavila “drive-in“ punkt po svim standardima koje zahtijeva epidemiološko uzimanje uzoraka za testiranje na na COVID-19.

“Prvenstveno će ovaj punkt biti koristan i licima s posebnim potrebama jer neće morati čekati u dugim redovima za testiranje. Kroz naš informatički centar Zavoda za zdravstveno osiguranje će svi testirani o rezultatima biti obaviješteni putem viber aplikacije ili će im biti poslano na mobilni telefon. Rezultati bi trebali biti između šest i osam sati, ali u nekim slučajevima je moguće da to traje i duže, ali nikada ne preko 24 sata“, kazao je Vranić.

Direktor Doma zdravlja Ahmić je kazao da u punktu rade uspolenici te ustanove i da to predstavlja proširenje aktivnosti. On je kazao da se nada da će kantonalna vlada i resorno ministarstvo ispratiti zahtjev Doma zdravlja za dodatni zdravstveni kadar jer to predstavlja najveći problem.

Na upit da komentira aktuelnu situaciju u vezi sa nabavkon anticovid vakcina u Kantonu Sarajevo, premijer Forto je kazao da su kantonalne vlasti pokrenule taj proces za nabavku najmanje 100.000 doza, ali da su sve oči i dalje okrenute ka federalnom i državnom nivou i programu nabavke vakcina kroz COVAX program.

“Zadnja smo država u regiji i mene je malo sramota da se državni nivo jedino u Bosni i Hercegovini nije bavio nabavkom vakcina“, kazao je Forto.

On je kazao da postoji mogućnost da Kanton Sarajevo uveze vakcine posredstvom velefarmacija, ali da bi to bilo mnogo lakše učiniti sa federalnog i državnog nivoa vlasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh