Vijesti

Incko izdao preporuku: Glasanje za gradonačelnika Mostara mora biti tajno

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, izdao je preporuku o načinu glasanja za gradonačelnika Mostara, napominjući da procedura izbora prema Statutu Mostara mora biti tajna.

Valentin Incko- progledajmo

U pismu Incko poziva da se kompletna procedura ponovi.

Gradsko vijeće Mostara u petak je javno glasalo za gradonačelnika i tada su u drugi krug prošli kandidati Mario Kordić iz HDZ-a BiH i Zlatko Guzin iz SDA, dok je iz trke ispala Irma Baralija.

Ipak, ubrzo nakon glasanja pojavila su se negodovanja jer je glasanje bilo javno, što je u suprotnosti sa Statutom, pa su mnogi prizivali reakciju Incka.

Incko je svoju preporuku o poništavanju glasova donio danas, uz obrazloženje da koristi svoja ovlaštenja jer glasanje u prvom krugu nije provedeno prema statutu.

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provođenju civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da preduzemte potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se reguliše izbor gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. člana 36 navedenog statuta”, navodi Incko u pismu mostarskim vijećnicima,pišuNezavisne

Na identičan način Incko je postupio i 2009. godine, kada je naložio da se tajno izabere novi gradonačelnik.

To znači da će se vjerovatno ponovo morati organizovati prvi krug glasanja gdje će vijećnici sada tajno birati između Irme Baralije, Zlatka Guzina i Marija Kordića. Naravno, Gradsko vijeće mora potvrditi da li će ponoviti prvi krug i poslušati Incka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh