Vijesti

Krizni štab KS: Otvaranje post-COVID ambulanti za praćenje pacijenata

Član Kriznog štaba Ednan Drljević kazao je kako su na današnjem sastanku usaglašeni protokoli za liječenje COVID pacijenata, čime su ujednačili liječenje u ambulantama i bolnicama a to je, prema njegovim riječima, najbolji put pacijenata

U Kantonu Sarajevo počinju s radom post-COVID ambulante koje će najmanje tri mjeseca nastaviti liječiti, odnosno pratiti pacijente koji su liječeni od COVID-19, poručeno je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Kriznog štaba Ednan Drljević kazao je kako su na današnjem sastanku usaglašeni i protokoli za liječenje COVID pacijenata.

“Na taj način smo ujednačili liječenje u ambulantama i bolnicama i to je najbolji put pacijenata. Tačno se zna koji su pacijenti za koje oblike liječenja, koji su za hospitalizaciju. Mislim da će ovi protokoli biti na dobro naših pacijenata i da će im pomoći da praktično više ne lutaju, kao što je ranije bio slučaj”, rekao je Drljević.

Dodao je kako je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” od danas osnovana i post-COVID ambulanta te podsjetio kako je ranije na nivou ministarstva usaglašeno formiranje post-COVID ambulanti koje će u trajanju od tri mjeseca pratiti pacijente koji su liječeni od COVID-19. Pacijenti će biti praćeni u post-COVID ambulantama u zdravstvenim ustanovama u kojima su i liječeni od COVID-19.

“To će trajati najmanje tri mjeseca po izlječenju, na taj način ćemo omogućiti da tih komplikacija bude što manje. Mi smo ustanovili da je ogroman broj tih post-COVID komplikacija i da to utiče i na procent smrtnosti. Nadamo da ćemo na ovaj način to smanjiti”, rekao je Drljević.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pitić kazala je kako su zadovoljni malim brojevima novooboljelih u Kantonu Sarajevo.

“Mi smo danas imali 54 novopotvrđena slučaja COVID infekcije”, kazala je Pitić ističući kako se nastavlja provođenje epidemioloških mjera u onom segmentu koji je donio Krizni štab Federalnom ministarstva zdravstva.

“Još nemamo prostora za popuštanje epidemioloških mjera, jer dosadašnji brojevi nam govore da smo dobro radili, da smo poštivali preporučene mjere, ali popuštanja još uvijek nema”, kazala je Pitić.

Dodala je kako se provode sve aktivnosti na nivou Kriznog štaba i zdravstvenih ustanova u planiranju vakcinacije protiv COVID-19. Kako je kazala, čeka se samo trenutak kada će od Federalnog ministarstva dobiti vakcinu i krenuti u aktivnu imunološku zaštitu stanovnika Kantona Sarajevo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh