Vijesti

Ročište u Sudu BiH: Optuženi u predmetu “Respiratori” negirali krivicu

Novaliću i ostalim stavlja se na teret počinjenje kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u bh. entitetu FBiH

Optuženi u predmetu “Respiratori” danas su se na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine izjasnili da nisu krivi, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjem ročištu krivicu su negirali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik “F.H. Srebrena Malina” d.o.o. Srebrenica, kompanije koja je također uključena u optužnicu kao pravno lice.

Prema optužnici Tužilaštva BiH optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela udruživanje radi činjena kaznenih djela, a u vezi sa kaznenim djelima zlouporaba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Optuženima se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u bh. entitetu FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Solak, Hodžić i pravna osoba “F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena grupa potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni, za potrebe liječenja bolesti COVID-19, uslijed čega je po budžet FBiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene grupe, navode iz Tužilaštva BiH.

Optužena Milićević tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandra Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH je prilikom podizanja optužnice navelo da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh