Vijesti

Brisel: Ministri vanjskih poslova zemalja EU razgovorat će i o migrantskoj situaciji u BiH

Među istaknutim temama na sastanku kojeg predvodi visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell, nalaze se odnosi s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) sastali su se u Briselu kako bi razgovarali o nizu tema, između ostalih i o odnosima s Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Među istaknutim temama na sastanku kojeg predvodi visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell, nalaze se odnosi s Rusijom nakon privođenja opozicionara Alekseja Navalnyja te transatlanski odnosi nakon što je na funkciju američkog predsjednika stupio Joe Biden.

Planirano je da ministri razgovaraju i o podjeli vakcina protiv COVID-19 zemljama niskog dohotka, koordinaciji mjera na sprečavanju širenja zaraze među kojima je i ograničenje kretanja, migrantska situacija u Bosni i Hercegovini, ubistvo talijanskog studenta u Egiptu, situacija u zemljama Zaljeva, dešavanja u Hong Kongu i Venecueli te odnosi s Velikom Britanijom nakon Brexita.

Također, trebalo bi biti razgovarano i o odnosima Turske i EU.

Planirano je da video-linkom na sastanku učestvuje i japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi, a bit će razgovarano i o odnosima Japana i EU te saradnji u Aziji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh