Vijesti

Doktor koji je liječio prvi Covid-19 slučaj u Europi: Vidimo kraj tunela

Francuski doktor Denis Malvy zauvijek će pamtiti 24. januar prošle godine kada je za pacijenta na njegovom odjelu potvrđeno da je pozitivan na novi korona virus, što je ujedno bio i prvi službeni pacijent u Europi.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Šef za tropske bolesti na Univerzitetskoj bolnici Pellegrin u Bordeauxu, professor Malvy ispričao je za Euronews kako su on i njegov tim zapravo prepoznali simptome za koje danas znamo da se povezuju za Covid-19, nervozu dok su iščekivali rezultate testiranja i kako se, godinu dana poslije, taj pacijent javio u bolnicu da “proslave” godišnjicu.

Iako su naknadna testiranja pokazala kako su prvi slučajevi na Starom kontinentu bili prisutni još 2019. godine, pacijent profesora Malvyja vodi se kao prvi potvrđeni slučaj.

“Lično se ne sjećam da sam bio u stanju rastresenosti”, kazao je prisjećajući se dana kada je na putu do bolnice primio poziv i kad mu je rečeno da pacijent pokazuje simptome koji upućuju na korona virus, ali ni u danima koji su uslijedili.

Pacijent koji je primljen na odjel za tropske bolesti 23. januara bio je Francuz u kasnim 40-im godinama, koji je imao porodične i poslovne veze u Wuhanu, odakle se vjeruje da virus i potiče.

Francuz se bio upravo vratio s odmora u tom kineskom gradu gdje je proveo dvije sedmice, a ubrzo nakon toga osjetio temperaturu i počeo kašljati.

Po prijemu u bolnicu bio je smješten u “sigurnu sobu” na odjelu za infektivne bolesti. Upravo to je bila soba gdje je započelo liječenje ovog pacijenta, pod nadzorom doktora Malvyja i njegovih kolega.

Soba je bila opremljena za najviši nivo epidemiološke zaštite, sa zračnom komorom pod negativnim pritiskom i medicinskim osobljem u zaštitnoj odjeći koju smo poslije viđali sve češće, pogotovo na Covid odjelima.

“Psihološki gledano, nije mu bilo lako”, kazao je specijalista za infektivne bolesti, doktor Malvy.

“Učinili smo sve da ga smirimo. Ali i on je od početka bio hrabar i imao je puno povjerenje u nas”, dodao je.

Tim koji je liječio pacijenta sačinjavala je grupa stručnjaka koji su ranije radili s pacijentima oboljelima od ebole i lassa groznice, uglavnom u Africi.

“Pitali smo se: da li će se korona virus ponašati kao onaj koji je uzrokovao SARS. Sa našim znanjem o epidemijama, shvatili smo kako se okreće nova stranica i da se nova neće okrenuti tako lako”, kazao je Malvy.

Ovaj liječnik je dalje opisao kako je saopštio nadležnima o pojavi korona virusa u zemlji, a samim tim i u Europi.

“Bio sam tužan. Shvatio sam kako je to velik trenutak za moju zemlju”, istakao je.

Doslovno sate nakon što je vijest “procurila” u javnost, čak i prije održavanja službene konferencije za medije, bolnicu su okupirali domaći i strani mediji ali i članovi demonstrantske grupe Žuti prsluci.

Prema riječima Malvyja, osoblje bolnice je ostalo prisebno i ujedinjeno, pogotovo u danima koji su slijedili, a to je značilo mnogo.

Prvi europski Covid-19 pacijent je odjel napustio nakon tri sedmice. Danas, kako je kazao doktor, uzimajući u obzir simptome koje je pokazivao, takav pacijent se ne bi ni liječio u bolnici.

U bolnicu se vratio godinu dana kasnije, ali samo kako bi “obilježio” godišnjicu sa osobljem koje je vodilo brigu o njegovom zdravstvenom stanju.

“Bilo nam je lijepo, podijelili smo neka sjećanja iz tog perioda. Morate njegovati sjećanja”, dodao je doktor Malvy, a njegova poruka ohrabrenja za buduće dane u pandemiji glasi:

“Još uvijek se nalazimo u tunelu, ali vidimo njegov kraj. Tamo je negdje. Još uvijek postoji dio puta koji moramo proći a moramo to učiniti ponizno, budno i ustrajno”,piše N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh