Vijesti

Ovaj kanton kupuje ruske vakcine, ali – ko želi cjepivo, morat će platiti

Zapadnohercegovački kanton (ZHK) sa sjedištem u Širokom Brijegu trebala bi biti prva u Bosni i Hercegovini koja će omogućiti cijepljenje svojih žitelja protiv koronavirusa, ali na komercijalnoj osnovi i to ruskom vakcinom Sputnjik V.

U izjavi za medije čelnica Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić izjavila je kako će ovaj zavod nabaviti rusko cjepivo protiv koronavirusa za dobavljače, veledrogerije i građane koji se žele cijepiti prije nego što Federacija BiH nabavi vakcinu. prenosi “Radiosarajevo“.

U izjavi za medije čelnica Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić izjavila je kako će ovaj zavod nabaviti rusko cjepivo protiv koronavirusa za dobavljače, veledrogerije i građane koji se žele cijepiti prije nego što Federacija BiH nabavi vakcinu.

“Radi se o komercijalnom cijepljenju za sve one koji se žele, zbog poslovnih obveza ili zdravstvenih razloga, cijepiti prije nego što Federacija nabavi cjepiva”, rekla je ravnateljica Jurić.

Pojasnila je pritom kako bi rusko cjepivo mogli dobiti u sljedećih desetak dana.

Građani će platiti cjepivo, dok će sama usluga cijepljenja, koja će se obavljati u domovima zdravlja, biti besplatna.

Očekuje se da će u BiH uskoro stići prva pošiljka Pfizerova cjepiva od tek 4000 doza, dok je nepoznanica kada bi u zemlju mogle pristići veće količine cjepiva.

Zbog složenog državnog ustroja te nepostojanja državnog ministarstva zdravstva u našoj zemlji jako je komplicirana procedura nabavke, uključujući i cjepiva protiv koronavirusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh