Vijesti

Minusi, led i hladnoća u Španiji: Preminule dvije osobe, obustavljena nastava

U Madridu, gdje je zabilježeno minus 12 stepeni Celzijusa, datum otvaranja škola, koji je odgođen za 13. januar, produžen je do 18. januara zbog uklanjanja snijega i leda

Hladno vrijeme, zbog kojeg su najniže temperature zraka u posljednjih 20 godina zabilježene u mnogim gradovima u Španiji, dovelo je do obustave u transportu, obrazovanju i vakcinaciji protiv COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obilne snježne padavine u zemlji prošlog vikenda zamijenio je talas hladnog vremena i niskih temperatura.

Potvrđeno je da se dvoje beskućnika u dobi od 37 i 32 godine smrzlo na ulici sinoć u Barceloni.

U 12 od 17 autonomnih uprava u Španiji, agencije za državnu pomoć alarmirale su se zbog hladnog vremena.

U Aragonu se temperatura spuštala i do minus 25,4 stepena, a crveni alarm je upaljen za područje Madrida, Castilla y Leona i Castilla La Mancha.

U Madridu, gdje je zabilježeno minus 12 stepeni Celzijusa, datum otvaranja škola, koji je odgođen za 13. januara, produžen je do 18. januara zbog uklanjanja snijega i leda.

Španski mediji navode da je veliki broj ljudi povrijeđen u nesrećama izazvanim poledicom, a slučajevi traume u hitnim službama u Madridu u posljednja dva dana povećani su za 60 posto.

Zvaničnici vlade i lokalne uprave savjetuju građanima da ne izlazi na ulice ako to nije obavezno.

Dok kamioni koji prevoze vakcine protiv COVID-19 pokušavaju da isporuče vakcine u distributivne regije u zemlji, postoje ozbiljna kašnjenja u procesu vakcinacije zbog problema s transportom.

Veliki broj putnika je pogođen nevremenom jer je od 8. januara zatvoren terminal T1 na aerodromu Barajas u Madridu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh