Vijesti

Trump: Proces prenosa vlasti bit će regularan

Trump je govorio nakon što je Kongres potvrdio izborne rezultate novembarskih izbora, čime je demokrat Joe Biden i formalno postao 46. predsjednik te zemlje

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump je nakon glasanja Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izjavio da će proces prijenosa vlasti biti regularan, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je govorio nakon što je Kongres potvrdio izborne rezultate novembarskih izbora, čime je demokrat Joe Biden i formalno postao 46. predsjednik te zemlje.

On je istakao da će proces prijenosa vlasti, koji je planiran za 20. januar, biti regularan iako se ne slaže sa rezultatima izbora.

“Iako predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u historiji predsjedništva, ovo je samo početak naše borbe da SAD učinimo veličanstvenom“, kazao je Trump.

Kongres SAD potvrdio je izborne rezultate novembarskih izbora i tako je demokrat Joe Biden i formalno postao 46. predsjednik te zemlje.

Odlazeći potpredsjednik SAD-a Mike Pence saopćio je da je Kongres potvrdio glasanje Elektorskog koledža koji je prošlog mjeseca glasao 306:232 u korist Bidena u odnosu na Donalda Trumpa.

Pence je tako zvanično proglasio Bidenovu izbornu pobjedu, kao i trijumf novoizabrane američke potpredsjednice Kamale Harris.

Zastupnici oba doma američkog kongresa su odbacili pritužbe na regularnost izbornih rezultata iz saveznih država Pensilvanije i Arizone, a o sličnim primjedbama na rezultate iz Wisconsina nije bilo ni rasprave jer niti jedan zastupnik nije podržao takve tvrdnje.

Kongres je u nastavljenoj sjednici danas potvrdio izborne rezultate, a tokom jučerašnjeg početka sjednice došlo je do velikih nereda koje su izazvale pristalice odlazećeg američkog predsjednika Trumpa koje su ušle u Kapitol i pokušale spriječiti potvrdu njegovog izbornog poraza.

Tokom nereda u Washingtonu život su izgubile najmanje četiri osobe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh