Vijesti

Irma Baralija koja je pomjerila Mostar sa mrtve tačke,emotivan dan

Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, glasala je na lokalnim izborima u Mostaru, koji se održavaju poslije čak 12 godina.

”Jako emotivan dan, za nas je ovo već pobjeda. Molim građane i građanke Mostara da sudjeluju u ovom povijesnom trenutku”, kazala je Baralija u nedjelju ujutro nakon glasanja.

Mostarka Irma Baralija, podsjetimo prošle je godine dobila spor protiv BiH na Evropskom sudu za ljudska prava, koji je tada uvažio njenu apelaciju iz 2018. godine da je BiH prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije provela obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH iz 2010. da mora prilagoditi odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Mostar.

Nakon te odluke SDA i HDZ su se, uz pritisak međunarodne zajednice, posebno Delegacije EU, Ambasade SAD, Misije OEBS-a, OHR, Ambasade UK u BiH i još nekoliko diplomatskih misija u BiH, obavezali da će rješenje biti pronađeno, što se desilo ljetos, kada je riješeno na koji način će birači iz centralnog područja ostvariti svoje biračko pravo, a određen je i broj odbornika koji se bira iz svakog od šest gradskih područja.

Ovim rješenjima napravljen je balans između etničkog i nacionalnog zastupanja, i ostvareni uslovi za održavanje gradskih izbora, prvi put od 2008. godine.

Podsjećanja radi, britanski diplomata Pedi Ešdaun je dok je bio visoki predstavnik 2004. nametnuo rješenja za izbor vijećnika u Gradu Mostaru nakon čega je, 2008. godine, HDZ izgubio izbore.

HDZ se potom, nakon održanih izbora, žalio Ustavnom sudu BiH. HDZ, odnosno hrvatske stranke su u apelaciji koju su podnijeli 2009. godine, tvrdile da se hrvatskom narodu uskraćuju osnovna prava jer su mapiranjem izbornih područja na način da je svako od gradskih područja dobilo jednak broj odborničkih mjesta u Gradskom vijeću bošnjački glasovi vrijedili više od hrvatskih, što je Ustavni sud BiH, djelimično uvažio donijevši odluku da su i Statut i Izborni zakon u dijelu u kojem se govori o izborima u Mostaru neustavni jer se isti broj odbornika birao u izbornim područjima s različitim brojem birača.

Ustavni sud je, uz to, naglasio da birači u centralnoj gradskoj zoni nisu mogli birati predstavnike u Gradsko vijeće. Sud je, dalje, naložio Parlamentarnoj skupštini BiH izmjenu Izbornog zakona u dijelu u kojem se bavi Mostarom, a Gradskom vijeću Mostara usklađivanje Statuta Grada s Ustavom BiH.

Međutim, nijedna od izmjena nije načinjena, djelimično i iz razloga što su HDZ i SDA, svako iz svojih interesa, blokirali pronalaženje rješenja,prenose Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh