Vijesti

Sarajevo je večeras jedan od najzagađenijih gradova na planeti!

Društvo gradu Sarajevu prave Bshkek (Kirgistan), Delhi (Indija), Lahore (Pakistan) i Dhaka (Bangladeš)

Prema mjerenjima World Air Quality, koja se mijenjaju iz sata u sat, glavni grad Bosne i Hercegovine u večernjim satima nalazi se konstantno među prvih pet najzagađenijih u svijetu.

Društvo gradu Sarajevu prave Bshkek (Kirgistan), Delhi (Indija), Lahore (Pakistan) i Dhaka (Bangladeš). Prema mjerenjima ove stranice, zrak u Sarajevu ocijenjen je kao nezdrav, dok je prije toga bio okarakteriziran vrlo nezdravim.

Sarajevo i ostali bh. gradovi svake godine u decembru prolaze kroz veliko zagađenje. Kako je za N1 kazao Anes Podić iz EKO Akcije, u decembru je najmanje sunca, pa je uobičajeno da je decembar najgori što se tiče kvaliteta zraka.

“Zrak je kritično zagađen”, rekao je Podić za N1 dodavši ipak da ova konkretna mjerenja treba sa dvostrukim oprezom pratiti jer nije moguće znati gdje se provode ta mjerenja.

“Ali i relevantna mjerenja pokazuju da je zrak jako zagađen, a dok se vrijeme ne promijeni, to će tako ostati. Mi jako puno zagađenja proizvodimo, a u Sarajevu je loženje ugljem najveći problem. Oko 35 hiljada domaćinstava grije se na loženje ugljem”, kazao je Podić za N1.

Vlada Kantona danas je proglasila danas epizodu “Upozorenje”, zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo, u zonama A, B, C i D Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS,piše Depo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh