Vijesti

Zvizdić odgovorio predsjedniku SDA: Moj prijatelj Bakir zna da ja ne radim ni pod kakvim ucjenama i prijetnjama

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić gostovao je večeras na Televiziji Sarajevo (TVSA).

Denis Zvizdić - Vijesti.ba

Zvizdić je prokomentarisao sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, a na kojem su se obratili Milorad Dodik i Dragan Čović. On smatra da se Dodik u svom bahatom i oholom nastupu obrušio na suverentitet BiH.

“U Vijeću sigurnosti UN-a sjede dugogodišnje diplomate koji poštuju međunarodno pravo. Dodikove poruke, paradoksalno, najviše su pomogle BiH jer su ambasadori shvatili s kakvom osobom mi u BiH radimo”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je podsjetio da su ambasadori svih ključnih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a dali podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Na pitanje o tome je li priča o trećem entitetu reaktivirana, Zvizdić je odgovorio da misli kako nije i da takvo nešto nije ni moguće. On smatra da je toga svjestan i Dragan Čović te da bi u tom kontekstu izostala i podrška Republike Hrvatske.

“Ne može doći do stvaranja bilo kakvog trećeg entiteta. Mislim da će procesi ići u pravcu demokratizacije i prihvatanju evropskih principa”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je istakao da je davno bilo vrijeme za to da Valentin Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida, odnosno zakon koji bi spriječio promociju mržnje i stalne revizije historije.

“Svi očekujemo, ako već to ne možemo usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH, da zakon o zabrani negiranja genocida nametne visoki predstavnik Valentin Inzko”, kazao je Zvizdić.

Pozvao je susjedne zemlje Srbiju i Hrvatsku da poštuju suverenitet Bosne i Hercegovine. Istakao je da se bh. entitet RS po svim ekonomskim parametrima nalazi u problemima i da se zbog toga poseže za temama poput secesije, a koje imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema.

Što se tiče brutalnog poraza SDA na izborima, Zvizdić je rekao da je SDA u nekim općinama poput Banovića i Brčkog ostvarila odličan rezultat.

“Što se tiče ostalih rezultata, ja lično nisam zadovoljan. Pogotovo nisam zadovoljan rezultatima u KS. Postoje sredine gdje smo ostvarili dobar rezultat jer smo imali dobre kandidate, izbornu kampanju i dobre teme. Sve pobjede zasjenio je brutalni poraz na području KS jer kampanja nije vođena na adekvatnoj razini kakav to zahtjeva KS. Sarajevo je glavni grad BiH, on je bio i mora ostati avangarda. Mislim da kampanja nije bila prilagođena aktuelnom ambijentu”, rekao je Zvizdić.

Kako kaže, sada umjesto da se na ispravan način razumije poruka građana Sarajeva i da se uputi izvinjenje građanima pokušava se stvoriti ambijent u kojem će sve prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš.

“Ja tražim smjenu rukovodstva KO SDA Sarajevo kao izraz odgovornosti prema građanima i kao odraz najlošijeg izbornog rezultata koji je SDA ostvarila od svog osnivanja. Imam puni legitimitet da tako nešto tražim. Ja sam na prošlim izborima osvojio oko 40 hiljada glasova koliko je SDA na ovim izborima osvojila ukupno u KS”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je upitan i da li je vrhu SDA dao rok, a on je odgovorio da je samo iznio svoj stav iako to neko zove uvjetom.

“Ja sam svoj stav ranije precizno rekao na sjednici Kolegija SDA. Tako da bilo ko, ni predsjednik, a ni bilo koji drugi funkcioner SDA ne može biti iznenađen mojim izjavama”, istakao je Zvizdić.

On je upitan i da li je realno očekivati da članovi KO SDA Sarajevo podnesu ostavku.

“To pitanje se previše personalizira. Ja ne govorim na personalnoj nego na principijelnoj ravni. Taj zahtjev je baziran na stavu građana BiH koji su nam poslali poruku na ovogodišnjim izborima. Mi moramo analizirati takvu poruku građana, ali potpuno je jasno da je ovo bila neka vrsta referenduma protiv SDA. Za lošu atmosferu kreiranu protiv SDA najviše snosi KO SDA Sarajevo”, rekao je Zvizdić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je poručio kako njemu Denis Zvizdić neće postavljati ultimatume i da će ga tek sada upoznati.

“Gledao sam istup Bakira Izetbegovića. Taj nastup je imao jednu dozu nervoze koja je logična. Svi u SDA trebamo biti nervozni zbog rezultata. Taj nastup je imao i jednu vrstu latentne agresivnosti koja nije na mene ostavila utisak. Moj prijatelj Bakir zna da ja ne radim ni pod kakvim ucjenama i prijetnjama. SDA mora pokazati visok stepen odgovornosti prema glasačima i biti dovoljno hrabra da kazni odgovorne”, kazao je Zvizdić.

Ponovio je da niko od rukovodilaca SDA ne treba biti iznenađen njegovim stavom koji je precizno obrazložio u ponedjeljak na sjednici Kolegija SDA.

“Drugo, moramo izaći iz floskula da je neko nekome nešto dao. Ništa meni gospodin Izetbegović nije dao, mene je kandidovala SDA. A ja sam to vratio stranci jer nikada nisam učestvovao na izborima da nisam osvojio najveći broj glasova”, poručio je Zvizdić.

Prokomenatarisao je i priču gdje je bio prije i za vrijeme agresije na BiH. U tom kontekstu istakao je da je prije agresije studirao, odnosno, diplomirao, magistrirao i doktorirao.

“U ratnom periodu, iako ne volim govoriti o tome jer ne želim ubirati političke poene na taj način, ja sam za razliku od onih koji su čuvani i sačuvani 1993. teško ranjen. Neuspješno sam operisan u Općoj bolnici. Tako da, nisam ja izašao iz BiH nego sam izmješten iz BiH na dodatne operacije”, rekao je Zvizdić,piše Pressmedia

Upitan je i da li je jednom nogom van SDA.

“Ja nisam jednom nogom van SDA. To je pogrešno tumačenje. Ja sam iznio svoj stav i očekivanja”, kazao je Zvizdić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh