Vijesti

Džindić: Od oktobra 2015. Vlada FBiH izdvojila oko 43 miliona KM za uvezivanje radnog staža

Od oktobra 2015. do današnjeg dana Vlada Federacije je izdvojila oko 43 miliona KM za uvezivanje radnog staža radnicima koji nisu bili zbrinuti i time je u zasluženu penziju otišlo oko 5.000 radnika

Od oktobra 2015. do danas Vlada Federacije je izdvojila oko 43 miliona KM za uvezivanje radnog staža radnicima koji nisu bili zbrinuti i time je u zasluženu penziju otišlo oko 5.000 radnika, saopćeno je nakon 245. redovne sjednice Vlade FBiH, održane u četvrtak u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na dnevnom redu sjednice je bilo više od 30 tačaka, a među njima Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBIH imalo je 10, između ostalih o uvezivanju radnog staža i pomoći bivšim radnicima Krivaje Mobel d.o.o Zavidovići, pomoći privrednom društvu “Zrak” d.d. Sarajevo, o kapitalnim transferima i realizaciji projekata grantova prema industriji u iznosu od 30 miliona KM te prijedlogu Deklaracije o zaštiti rijeka, a u vezi zabrane izgradnje minihidroelektrana.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je kako je usvojen program utroška za finansiranje razvojnih projekata, budžetska stavka koja je bila planirana za budžet 2020. u iznosu od tri miliona KM. Na rebalansu je smanjena na 2,7 miliona KM i kao takva je danas usvojena te ide u javni oglas, što je poticaj razvojnim projektima iz oblasti namjenske industrije, a govori se o javnom preduzeću.

Među tačkama je bio i prijedlog odluke za uvezivanje radnog staža. Riječ je o planiranim budžetskim sredstvima.

“Planirano je bilo 10 miliona KM u budžetu za 2020. godinu. Rebalansom je smanjeno na milion obzirom na COVID situaciju. Objavljen je javni oglas i izvršena evaluacija kompletnih pristiglih aplikanata. Za 106 radnika je uvezan radni staž po tom programu i utrošen jedan milion KM”, rekao je Džindić.

Pojasnio je kako je riječ o privrednim društvima Agrokomerc, Velika Kladuša, Zrak Sarajevo, PS Vitezit, TTU u stečaju, Željezara Zenica i Krivaja d.o.o Zavidovići u stečaju.

Govorio je i o prijedlogu odluke o raspodjeli sredstava o uvezivanju radnog staža za firmu Krivaja Mobel, za radnike koji nisu bili obuhvaćeni prethodnom odlukom. Njih sedam je na osnovu drugog programa zbrinuto i za njih je izdvojeno 36.000 KM te je su tako ovi radnici otišli u penziju.

“Od oktobra 2015. do današnjeg dana Vlada Federacije je izdvojila oko 43 miliona KM za uvezivanje radnog staža radnicima koji nisu bili zbrinuti i time je u zasluženu penziju otišlo oko 5.000 radnika”, rekao je Džindić.

Osvrnuo se i na prijedlog odluke o odobravanju raspodjele sredstava za 370 radnika koji nisu zbrinuti u procesu penzionisanja ili nisu mogli riješiti svoj status od 2016., otkako je Krivaja otišla u stečaj, Vlada FBiH je danas izdvojila 623.000 KM, a riječ je o sredstvima koja su ostvarena prodajom manjinskih udjela preduzeća u vlasništvu Vlade Federacije putem Agencije za privatizaciju, a sredstva će biti prebačena s Razvojne banke na Općinu Zavidoviće, a potom prema ugovoru transferirati prema 370 radnika koji su ostali nezbrinuti.

Sljedeća odluka je prijedlog odluke o odobravanju raspodjele novčanih sredstava ostvarenih putem Agencije za privatizaciju za privredno društvo “Zrak”.

“Pandemija je nažalost pogodila neka privredna društva. Jedno od njih je ‘Zrak’ iz Sarajeva. Mi smo ušli u jedan postupak konsolidacije i za taj postupak izdvojili smo sredstva blizu 200.000 KM. Dakle, to su sredstva da se potpomogne taj proces konsolidacije i da se projekti koji su zaključeni u 2019. , u 2020. kompletno završe”, rekao je Džindić.

Dodao je kako je usvojena i informacija o zaključku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije i Deklaraciji o zaštiti rijeka u Federaciji, a u vezi zabrane izgradnje minihidroelektrana.

“U okviru nadležnosti Federacije i ovog resornog ministarstva, potpisana su dva koncesiona ugovora za ovaj period mandata ove Vlade. Ugovor o izgradnji, odnosno koncesiji za hidroelektranu Vranduk 19,6 megavata i ugovor o koncesiji za hidrolektranu Janjići 13,3 megavata”, rekao je Džindić.

Dodao je kako to ministarstvo nema informaciju koliko su niži nivoi vlasti ili kantoni potpisali energetskih dozvola ili koncesija.

“Uvažavajući podatke koje imamo u vezi broja izdatih energetskih dozvola kao i nadležnosti federalnih institucija izdavanje institucija, većina tih dozvola je izdata nažalost od nižih nivoa vlasti ili kantona”, rekao je Džindić.

Dodao je kako je u zaključku dogovoreno i zaduženo resorno ministarstvo da traži od svih kantona da se dostavi spisak izdatih svih energetskih dozvola kako bi se to moglo objediniti i imati kompletnu informaciju.

“Prema informacijama koje mi imamo, ukupno je 54 izdatih energetskih dozvola, a do perioda mandata ove Vlade većina tih izdatih dozvola, a da je u periodu mandata ove vlade izdata svake godine po jedna. Kad saberete pet godina mandata ove vlade, vidimo da je njih pet izdato od strane ove vlade, a 49 prethodnih vlada”, rekao je Džindić.

Zaključkom koji je danas definisan dogovoreno je i da Ministarstvo okoliša, poljoprivrede i prostornog uređenja i Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije pripreme i obrade korekciju zakona koji se dotiču zabrane ili ograničene gradnje minihidroelektrana pripreme za jednu od narednih sjednica, a rok je 30 dana, i puste ga u proceduru.

“Što se tiče mog ministarstva, to je Zakon o električnoj energiji i Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogenereacije kao i nekoliko pravilnika kao nižih akata koje moramo korigovati kako bismo mogli u kompletu ispoštovati zaključke Predstavničkog doma”, rekao je Džindić.

Naveo je i kako je već uveden moratorij za potpisivanje novih ugovora i on traje od nove godine, a napomenuo je i da je Nacionalni energetski plan na snazi do nove godine te su ovim Zaključkom zaduženi da u tom novom planu izostave poticaj za minihidroelektrane.

“Taj poticaj ćemo prebaciti, kako smo dogovorili Zaključkom i na nizu sastanaka koji su prethodili, na poticaj proizvodnje električne energije iz solara i to s industrijskih, a također i ovih novih u kućnoj radinosti, da tako kažem”, rekao je Džindić.

Napomenuo je i da je danas završen i potpisan prijedlog Odluke o raspodjeli 30 miliona KM.

“Radi se o podršci privrednim društvima koja su izvozno orijentisana. Znate da je Vlada donijela odluku o raspodjeli 100 miliona KM za ugrožene sektore među kojima je i ovaj sektor kojim ja rukovodim dobio zadatak da raspodijeli 30 miliona KM. Sredstva su namijenjena i bit će dodijeljena u pet sektora u ovom ministarstvu (metalna, elektro i autoindustrija, hemijska industrija, proizvodnja gume, obuće i tekstila, industrija građevinskog materijala, farmaceutska i plastike..)”, rekao je Džindić.

Dodao je kako je proces kompletno završen i nakon što dobiju mišljenja u narednih nekoliko dana očekuju da će na prvoj narednoj sjednici Vlade biti donesena odluka i sredstva raspoređena.

Podsjetio je na javni oglas pomenutog ministarstva, na koji se prijavilo više od 500 društava, a u finalnu raspodjelu je ušlo 480.

Osvrnuo se i na dopunu dnevnog reda te Informaciju o kolektivnom ugovoru o izmjeni i dopuni grantskog kolektivnog ugovora iz elektroenergetske djelatnosti.

Podsjetio je da su pregovori pokrenuti u oktobru, a produženi su za još dva mjeseca (do 31. januara 2021.), s obzirom na razilaženja u mišljenjima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh