Vijesti

Krizni štab Kantona Sarajevo predložio hitnu mobilizaciju svih kapaciteta

Štab je formirao operativno tijelo, čiji zadatak je upravljanje dodatnim kapacitetom – stacionarom za opservaciju COVID pacijenata, i na čijoj uspostavi se radi

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je na jučerašnjem zasjedanju zatražio i predložio hitnu mobilizaciju svih kapaciteta javno-zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo s ciljem ispomoći ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite, kao i bolnicama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Krizni štab je naložio hitnu reviziju Kriznog plana pripravnosti u uslovima epidemije koronavirusom u Kantonu Sarajevo sa stepenasto razrađenim opcijama postupanja u više mogućih scenarija razvoja epidemije, s aspekta postupanja primarne zdravstvene zaštite i proširivanja hospitalnih kapaciteta.

Štab je formirao operativno tijelo, čiji zadatak je upravljanje dodatnim kapacitetom – stacionarom za opservaciju COVID pacijenata, i na čijoj uspostavi se radi.

Ovo tijelo čine predstavnici četiri ustanove, i to: JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć, JU Zavod za medicinu rada KS i JU Zavod za javno zdravstvo KS.

Svi stručni, administrativni i logistički kapaciteti Kriznog štaba i Ministarstva zdravstva KS, kao i drugih institucija Vlade Kantona Sarajevo bit će na raspolaganju ovom tijelu.

Operativno tijelo će biti u obavezi da sačini prijedlog angažovanja i mobilizacije svih neophodnih kadrova i zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, po ranijoj Odluci Vlade Kantona Sarajevo.

Jedan od zadataka ovog tijela bit će i utvrđivanje i realizacija svih neophodnih predradnji za uspostavu stacionara za opservaciju COVID pacijenata.

Ovaj stacionar će imati kapacitet do 100 mjesta, a u pripremu njegove uspostave uključen je UNDP koji pruža logističku podršku, kao i Civilna zaštita KS, koja je u obavezi da pripremi krevete, pregrade i drugu neophodnu opremu.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, sačiniti sve neophodne protokole postupanja s COVID pacijentima u stacionaru, tj. za njihovu opservaciju.

Istaknuto je i kako su za angažovanje dodatnog kapaciteta za opservaciju i izolaciju pribavljene sve neophodne saglasnosti, kao i saglasnost federalnog ministra zdravstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh