Vijesti

Studenti RS-a: Ne damo Karadžića, zabranite Dodiku ulazak u EU

Povodom poziva Visokog predstavnika Valentina Incka članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku da se do maja skine ploča sa imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama, oglasili su se Unija Studenata RS, Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i parlament Studentskog doma Pale.

vijesti

Visokom predstavniku je poručeno da “nema ništa od skidanja ploče sa imenom Radovana Karadžića sa zgrade Doma, bez obzira ko pokuša da je skine, pa makar to bio i visoki predstavnik Valentin Inzko lično”.

U svojoj reakciji studenti su također poručili:

“Radovan Karadžić je prvi predsjednik RS, zemlje koja je naša domovina, koju volimo svim srcem, koju niko neće vrijeđati i napadati bez da dobije povratnu reakciju. Lik i djelo Radovana Karadžića će uvijek živjeti kroz sve stanovnike RS, posebno kroz nas studente, koji ćemo ga uvijek poštovati i pamtiti. Ukoliko je najveći problem tabla koja se nalazi na zgradi Studentskog doma, studenti su poručili Inzku kako vjeruju da je misija OHR-a u BiH završena, jer su očigledno svi veći problemi riješeni. Ovim je Inzko po ko zna koji put uradio nešto suprotno ponašanju svakog diplomate, kao i kontradiktorno svim evropskim idejama čiji nosilac bi trebao da bude.”

Studenti su uvijek u slobodnom i demokratskom svijetu bili nosioci pozitivnih promjena, vjesnici slobode i ljudskih prava, a nerjetko su svojim djelovanjem pokretali društvene procese koji su svijet i civilizaciju vukli naprijed. Zaludjeni fašizmom i nacionalnom opijenošću, studenti RS-a nisu razumjeli Valentina Incka niti njegove zahtjeve. Sigurno je da se visoki predstavnik niti bilo ko iz međunarodne zajednice ne namjerava pojavljivati na Palama da skida ploču sa studentskog doma. Isto tako jasno je poručeno ako je ne skinu vlasti RS-a, da političarima koji podržavaju takve poteze, a to je Milorad Dodik, nema mjesta u slobodnoj i demokratskoj Evropi.

Prema tome, studentski gnjev može biti usmjeren samo prema Miloradu Dodiku čiji je najveći interes skidanje ploče sa imenom ratnog zločinca odgovornog za genocid u Srebrenici i druga masovna etnička čišćenja i silovanja u srcu Evrope, Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik i Evropska unija imaju dovoljno poluga da izoluju Dodika iz sfere politike. Jedan od načina je zabrana ulaska u zemlje Evropske unije kao što su uradile i Sjedinjene Američke Države. Zatim blokada cjelokupne imovine i finansija porodici i saradnicima Milorada Dodika. Jednim potpisom Valentina Incka može se smjeniti desetine političara koji veličaju fašizam i ratne zločince, a nosilac liste može biti trenutni član Predsjedništva BiH,pišu Vijesti

Ako se tome doda i pobjeda Džozefa Bajdena na izborima u Americi, onda je vrijeme da se zapitaju nacionalističke snage da li mogu iznijeti svoju politiku u suprostavljanju sa zapadom. U prevodu, studenti RS-a su poručili: “Zabranite Dodiku ulazak u Evropsku uniju.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh