BiH

Efendija velić: “Ostao sam bez teksta, niko nije znao za mubarek noć, a svi su znali za Noć vještica”

U dijelovima svijeta obilježava će se Noć vještica, noć uoči praznika Svih svetih prema zapadnohrišćanskoj tradiciji.

Muhamed ef. Velić - Faktor.ba

Islam ovaj praznik ne priznaje i smatra ga satanističkom proslavom.

Noć vještica predstavlja početak trodnevnog obilježavanja Allhallowtide, vrijeme u liturgijskoj godini posvećeno sjećanju na mrtve, uključujući svece, mučenike i sve vjernike. Obilježava se 31. oktobra, u noći uoči dana Svih svetih, odnosno, Dana mrtvih, a svoje porijeklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima.

Prema islamu, Noć vještica predstavlja đavolju proslavu i smatra se grijehom.

Na sajtu posvećenom islamskoj vjeroispovesti navodi se da je Noć vještica “ritual koji uključuju duhove mrtvih i slavljenje šejtana, da se slavljenje tog dana kod muslimana smatra grijehom, jer uključuje mnogo elemenata nevjerovanja i višeboštva.

Muslimanima se ne preporučuje da učestvuju u proslavama povodom Noći vještica i savjetuje se da ne bi trebalo da ga prihvataju kao praznik.

Na Noć vještica osvrnuo se i Muhamed Velić, poznati sarajevski efendija.

Ima tome i petnaestak godina, možda koja godina i više, kada sam upitao mektebsku djecu da li znaju koja je mubarek noć tog dana navečer, a ko bude znao i prvi se javio odmah ću mu upisati peticu u dnevnik, kad najednom u zraku vidim mnoštvo dignutih ruku i, naravno, mom čuđenju nije bilo kraja. Mislio sam u sebi: otkud da toliko djece zna da je tu noć Lejletul-Isra vel-Mi’radž, možda su neki od njih čuli od deda, nena (tada nije bilo radija BIR), roditelja ili nekog drugog, ali baš da gotovo svi znaju, nisam mogao vjerovati. Dobro, hajde, recite svi u glas da efekat bude veći! Kad su oni vrisnuli u glas: Halloweeeeennnnn!
Ostao sam bez teksta, bez daha, nisam mogao vjerovati da niko nije znao za mubarek noć, a svi su znali za Noć vještica. A baš te jedne godine u istoj su se noći potrefile te dvije noći.

Tada sam shvatio da ako budemo šutjeli i ne budemo bili glasni s našom lijepom islamskom, bošnjačkom tradicijom, u promoviranju i pojašnjavanju iste, glasne će onda biti “vještice” koje će nam djecu u tim svojim noćima ukrasti, bukvalno ukrasti, i na “metlama” odvesti. Tamo gdje ih više nećemo moći prepoznati.

Čuvajte svoju tradiciju!

Čuvajte svoju djecu!

Čuvajte se(be)! – objavio je efendija Velić, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh