Region

Kolaps – Zdravstveni sistem u Hrvatskoj puca širom zemlje, evo kakvo je stanje na terenu i zašto se gubi kontrola nad virusom

Broj zaraženih koronom u Hrvatskoj raste, a zdravstveni sistem gubi kontrolu nad virusom i dinamikom epidemije.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Bolnica u Ogulinu prima samo hitne pacijente. U Brodsko-posavskoj županiji broj hospitalizovanih utrostručio se u posljednje dvije sedmice. U Osijeku se broj zaraženih medicinskih sestara i onih u izolaciji popeo na 100, dok je broj pacijenata na respiratoru porastao za 60 procenata, piše “Jutarnji ” i dodaje da je karlovačka bolnica ostala bez 10 posto kadra, pa se razmišlja angažiranju ljekara koji su u penziji.

Zdravstveni sistem puca širom zemlje i ne uspijeva da drži korak sa tempom širenja korona virusa. Primjera radi, u samo jednom danu je broj pacijenata povećan za 95. U subotu je na bolničkom liječenju bio 731 pacijent, a u nedjelju čak 825.

“Pred zdravstvenim sistemom je sve veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenata kojih je samo juče na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava juče se liječilo 226 pacijenata ili 26 više nego prethodnog dana što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune – rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

Kakva je situacija u Spitu otkrio je dr Ivo Ivić sa Klinike za infektivne bolesti KBC-a u ovom gradu:

“Trenutno se kod nas liječi 56 pacijenta sa korona virusom od kojih je šestoro na respiratoru. Popunjenost naših kovid kreveta je 38 posto i to raste iz dana u dan. Brojke se penju i već bi za desetak dana, a možda i ranije, moglo da se popuni više od polovine 150 kreveta kojima raspolažemo”.

“Osoblje je knap. Na rubu smo fizičke izdržljivosti”, poručila je Irena Hristić, direktorka pulske bolnice.

Za RTL je direktor varaždinske bolnice dr Nenad Kudelić izjavio: “Situacija je veoma ozbiljna, bilježimo drastičan porast zaraženih i trenutno gotovo da nema odjeljenja bez nekog zaraženog. Nastavi li se ovakav trend zaraze medicinskog osoblja, bolnici prijeti kolaps”.

U Hrvatskoj, inače, medicinsko osoblje osam puta češće obolijeva od korone od ostatka stanovništva, piše “Jutarnji”.

“Teško je biti čarobnjak u ovoj situaciji, borimo se koliko možemo, ali obruč oko nas se steže. Bolnica funkcionše u kapacitetu smanjenom za 20 do 30 posto, ali ne štetu kvaliteta. Svi hitni i slučajevi, kojima je ugrožen život jesu prioritet”, istakao je direktor Opšte bolnice Karlovac Nikša Antica pa dodao da prva linija obrane još nije probijena.

“Ako se ovakva progresija nastavi, sigurno će doći do pregrijavanja sistema”, poručio je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh