Vijesti

Francuskinja Odile Renaud-Basso na čelu EBRD-a

Odbor guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) izabrao je Odile Renaud-Basso (55), direktora trezora francuskog Ministarstva privrede i finansija, za novog predsjednika Banke na svom redovnom godišnjem sastanku.

Renaud-Bassova, koja je dobila više glasova od svog protukandidata, poljskog ministra finansija Tadeusza Koscinskog, već je četvrti francuski predstavnik na toj funkciji, naslijedivši Britanca Sumoa Chakrabartija, koji je dva mandata na čelu vodeće europske razvojne banke od 2012. godine.

Pod njegovim vodstvom banka, koja je osnovana 1991. godine za pružanje ekonomske pomoći za demokratsku tranziciju bivših socijalističkih zemalja, značajno je proširila svoje aktivnosti izvan europskog kontinenta na južni Mediteran i azijske zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, a sada su guverneri odobrili i zahtjev Iraka da postane dioničar banke.

Od sada, u skladu s novom strategijom usvojenom na ovoj skupštini, očekuje se da će EBRD u idućih pet godina izdvojiti najmanje 50 posto svojih sredstava za zelene investicije, a prioritet će biti i digitalizacija i povećanje otpornosti ekonomija. Već ove godine EBRD je pomogao 38 država članica finansijskom pomoći u ukupnom iznosu od 21 milijardu eura u suzbijanju učinaka pandemije.

EBRD sada ima 69 država članica, a dioničari su joj EU i Europska investicijska banka, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh