Vijesti

Pismo dijaspore ministrici Turković: Zar više od 4.000 potpisa peticije nije dovoljno da reagujete?

Bh. dijaspora u Kanadi pokrenula je peticiju za smjenu ambasadora Milisava

Bisera Turković - Avaz.ba

akon što je ambasador Bosne i Hercegovine u Ottawi (Kanada) Marko Milisav odbio ponašati se u skladu sa instrukcijama ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, a u vezi sa spuštanjem zastava na pola koplja ispred ambasada i diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, uslijedile su burne reakcije. Ovim povodom, bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi odlučila je pokrenuti peticiju za smjenu ambasadora, koju je do sada potpisalo više od 4.000 ljudi. Ista je proslijeđena na više adresa, a neke od njih su: Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, OHR, te pojedine strane ambasade u BiH.

S obzirom da odgovor nije uslijedio, uputilo su javno pismo ministrici Turković koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovana ministrice Turković,

Prošlo je dosta vremena od 27. jula 2020. godine, kada je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kojim Vi rukovodite, zvanično primilo Peticiju za smjenu ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi Marka Milisava, a Vi do današnjeg dana niste ništa poduzeli po tom pitanju.

U mom intervjuu sa Mirzom Durakom, inicijatorom Peticije i predsjednikom Bosanskohercegovačkog kulturnog centra u Torontu (BHKC), objavljenom na 24. jula 2020., zvanično je rečeno da je “Peticija poslana Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, OHR-u, te pojedinim stranim ambasadama”.

BHKC posjeduje zvanične potvrde prijema svih navedenih dokumenata u nadležnim institucijama.

Peticija kaže: Ambasada BiH, koja treba da predstavlja SVE naše građane u Kanadi, ne radi posao onako kako bi trebala, već ambasador Milisav predstavlja samo Republiku srpsku, kako je to i sam izjavio, rekavši da odgovora samo Miloradu Dodiku.

Ogorčeni ponašanjem i radom Ambasade BiH u Kanadi već duže vrijeme, ponašanjem koje je kulminiralo ovogodišnjim nepoštivanjem obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kao i “igrama” sa postavljanjem zastave suverene BiH, došli smo do pisanja i potpisivanja Peticije o kojoj govorimo.

Nadalje:

Poštovana ministrice,

Vi ste se obratili dijaspori apelom u medijima 19. augusta 2020. godine, sljedećim riječima: “Svaki glas na izborima utječe na budućnost naše zemlje, jača je i ulijeva nadu”.

Dakle, Vi ste se obratili dijaspori za pomoć sada pred izbore, kada trebate našu pomoć – istoj onoj dijaspori koju već nekoliko mjeseci u potpunosti ignorišete.

Postoji mnogo izraza za takvo ponašanje – i na bosanskom, a i na engleskom jeziku – ali mi ne želimo upotrijebiti nijedan od tih izraza. Svima je jasno o čemu se ovdje radi!

Mi, građani Bosne i Hercegovine, svih nacija i nacionalnosti, koji žive u Kanadi i koji još uvijek vole svoju domovinu, ovom Peticijom pokazujemo da smo spremni da se borimo za njen ugled u Kanadi i bilo gdje u svijetu.

Da li Vašim nereagovanjem na našu peticiju, ministrice Turković, govorite da nemamo podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine?

Mi, koji živimo u Kanadi smo postiđeni, razočarani i ljuti kako se to predstavlja naša BiH u ovoj zemlji.

Da li nam se to samo čini, ili je zaista tako, da Ministarstvo, kojim Vi rukovodite, ne misli isto kao i njegovi građani u stranoj zemlji? Voljeli bismo da nije tako.

Teško nam je gledati kako Ambasada ruši ugled naše domovine i nas, koje bi trebala zastupati. Živimo u zemlji Kanadi, koja bi nam sigurno pomogla da smo se obratili njenim institucijama. Ali, mi ne bismo voljeli da budemo primorani da idemo tim putem.

Dijaspora Bosne i Hercegovine u Kanadi Vas još jednom moli: poduzmite nešto VI, odgovorni za BiH i njen ugled u svijetu. Onaj koji ih je postavio, mora i da odgovara za njihov NErad,piše Oslobodjenje,

Pokažite nam Vašom akcijom da nismo prepušteni sami sebi i našoj borbi, već da imamo i Vašu podršku.

I pitamo VAS, a i sami sebe: šta još treba da se desi, pa da vi nešto poduzmete i promijenite ono što se promijeniti mora? Da li nas to naša domovina zaboravlja kada MI, dijaspora, trebamo njenu pomoć?

S ljubavlju, građani ponosne zemlje svih nas, bez razlike, koji još uvijek žele dobro zemlji koju vole – cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.Autori: Jahiel Jaša Kamhi i Mirza Durak”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh