Zdravlje

Često vas svrbe bradavice na grudima? Razlog može biti i jako ozbiljan

Puno je stvari koje mogu izazvati ovu neugodnu pojavu jer se radi o jako osjetljivom dijelu tijela.

Bol u grudima - Ilustracija/Minimagazin.info

Trudnoća, kožni problemi, dojenje… sve to mogu biti razlozi, a vrlo rijetko se radi o simptomu koji ukazuje na ozbiljnije stanje.

Znamo da je želja za češanjem u tim trenutcima iznimno jaka, problem se često lako rješava. Ako ste koristili kreme neko vrijeme i stanje se nije poboljšalo, obavezno posjetite liječnika.

1. SUHI ZRAK
Hladan ili suhi zrak može uzrokovati jak svrab po cijelom tijelu, a to uključuje dojke i grudi. Ako je to uzrok vašeg problema, bradavice će biti crvenkaste od iritacije. Savjet je da se ne tuširate više od 10 minuta, koristite mlaku vodu jer ćete toplom lišiti kožu svih zaštitnih ulja koja ju štitite od isušivanja. Nježno kožu obrišite ručnikom dok nije potpuno suha te nanesite masnu kremu ili ulje. Ako imate, koristite aparat za vlaženje zraka.

2. EKCEM
Može uzrokovati osip na bradavicama i ljuštenje kože na području oko nje, posebno ako ste ga već imali ranije.

Koristite kremu koja sadrži ceramide, sastojak sličan vosku koji će ubrazditubrzati proces liječenja. Neke kreme sa steroidima mogu također pomoći ako je u pitanju oticanje i crvenilo. Liječnik može prepisati malo snažnije proizvode, a posjetite ga odmah ako primijetite osjetljivost bradavice jer može u pitanju biti infekcija.

3. SAPUN
Vaš novi sapun, losion ili prašak za rublje mogu stajati iza ovog problema. Kemikalije u mnogim proizvodima mogu uzrokovati osip koji se zove kontaktni dermatitis. On se može javiti u obliku crvenih mrlja po tijelu ali često uzrokuje svrbež. Koristite sapun koji je blag i ostale preparate za osjetljivu kožu, bez mirisa i boja i uskoro ćete znati zašto se problem javlja.

4. GRUDNJACI
Vaše dojke i bradavice mogu reagirati na materijal grudnjaka ili žicu u njemu. Kontaktni dermatitis može se pojaviti na dijelovima tijela gdje je ono u dodiru s tkaninom, a upravo su to i bradavice. Ako ste nedavno kupili novi grudnjak, na kratko se vratite u stari kako biste mogli pratiti razvoj situacije i pronaći krivca.

5. TRENJE
Bradavice se mogu trljati u odjeću kada, na primjer, vježbate ili ste kupili premali grudnjak. Često je ipak ovo stanje bolno, ali neke žene tvrde kako su ih bradavice svrbjele.
Vazelin je u ovom slučaju odlično rješenje, a na bradavice ga nanesite prije vježbanja kako biste spriječili iritaciju, i pobrinite se da nosite dobru veličinu grudnjaka.

6. TRUDNOĆA
Višak kilograma, mučnine… i osjetljive bradavice! Dio je to dugačke liste „simptoma“ trudnoće. Krivi su hormoni i koža koja se širi, a tu su uključene i bradavice. Maslaci za tijelo i masne kreme mogu pomoći, piše “Ordinacija”.

7. DOJENJE
I dojenje će utjecati na osjetljivost dojke pa je važno držati čistima i redovito dojiti. Silikonski gelovi hlađeni u zamrzivaču vam mogu pomoći olakšati simptom.

8. MENOPAUZA
U ovom razdoblju života koža može postati tanja, suha i osjetljiva. Opet bi mogli biti krivi hormoni, a i kako tijelo proizvodi manje ulja i bradavice postaju suhe.
Svrbež se može javiti bilo gdje na koži, kako na bradavicama tako i u vagini. Koristite blaga sredstva za pranje, često bradavice mažite kremama i manje se tuširajte vrućom vodom.

9. LIJEČENJE ZRAČENJEM
Tretmani ove vrste mogu dovesti do pojave jakog svrbeža na bradavicama i grudima, čak i dugo nakon tretmana. Koža na području bradavice se može čak i guliti. Masirajte grudi kockicom leda, koristite puno tekućine, a i neki lijekovi mogu pomoći pa upitajte svog liječnika za savjet.

10. BENIGNI TUMOR
Ponekad je u pitanju benigni tumor koji može uzrokovati isti problem. Možete primijetiti malu kvržicu ili iscjedak iz bradavice. Kako bi se postavila dijagnoza sigurno je potreban liječnik, a često se on uklanja operativnim zahvatom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh