Vijesti

Koronavirus se uvukao u mostarske škole i vrtiće, zaraženi i učenici i nastavno osoblje: Situacija je “srednje loša”

U slučaju da neko od djece ili prosvjetnih radnika razvije simptome koji upućuju na Covid-19 odmah će biti testirani

U velikom broju mostarskih osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku registrovani su pozitivni slučajevi na koronavirus i među učenicima i među nastavnim osobljem, potvrdila je specijalizant epidemiologije Kristina Bevanda, koja sarađuje sa porodičnim ljekarima i pedijatrima.

Koronavirus se prema njenim riječima uvukao i u mostarske vrtiće.

Na naše pitanje kako bi ocijelila trenutnu epidemiološku situaciju u školama, Bevanda je odgovorila da je ona “srednje loša”.

Prema njenim riječima, slučajevi zaraze kako u osnovnim tako i u srednjim školama vezani su za porodične klastere i još uvijek nije došlo do transmisije virusa u školskim zgradama.

Na području koje pokriva Javna ustanova Dom zdravlja (JUDZ) “Stari grad” Mostar koronavirus je potvrđen kod učenika u dvije osnovne škole.

– Imamo pozitivno dijete iz razredne nastave JU Osnovna škola “Mustafa Ejubović-Šejh Jujo” Mostar, djeca iz razreda i učiteljica su stavljeni u izolaciju. Druga škola je Osnovna škola “Zalik” -Područno odjeljenje Gubavica.

Dijete je 9. razred i pohađa predmetnu nastavu, djeca sa predmetne nastave i prosvjetni radnici koji rade na predmetnoj nastavi, a bili su u kontaktu sa zaraženim djetetom stavljeni su u izolaciju, rekao je za koordinator za Covid JUDZ Stari grad Mostar Kamil Frko.

Prema njegovim riječima nastava će se idućih četrnaest dana odvijati putem platforme.

U slučaju da neko od djece ili prosvjetnih radnika razvije simptome koji upućuju na Covid-19 odmah će biti testirani.

– Želimo se zahvaliti direktorima navedenih škola koji su pomogli u epidemiloškoj obradi i odmah reagovali u skladu sa epidemiloškim mjerama. Također su se stavili na raspolaganje 24 sata u slučaju potrebe, što nam je olakšavajući faktor u epidemiloškoj obradi.

Imamo još djece koji su primarni kontakti, oni su u izolaciji, testirani su jučer i danas. Ako nalazi budu pozitivni imati ćemo još obrazovnih institucija čija će odijeljena ići u izolaciju, rekao je Frko.

Roditeljima je poručio da se ponašaju u skladu sa epidemiloškim mjerema.

– Djeci su najbolji pokazatelj roditelji, ako se oni ponašaju neodgovorno, ne možemo očekivati od djece da se ponašaju odgovorno. Poseban apel za javni prevoz da se ponašaju u skladu sa epidemiloškim mjerama. Vjerujte da prevozna sredstva mogu biti žarišta infekcije, djeca sjede jedno do drugog, nemaju zaštitnu masku, drže se za rukohvate, svi ti predmeti radi takvoga ponašanja u prevoznom sredstvu mogu biti kontaminirani!, upozorili su iz JUDZ Stari grad Mostar, piše Mostarski.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh