Region

ŠKORPIJE SE ŠETKAJU ZGRADOM Najezda opasnih životinja uplašila stanare, ne smiju izaći iz domova

Stanari Vladetine ulice u Beogradu na broju 21A sa strepnjom izlaze iz svojih domova jer iz vlažnog podruma višespratnice može da izmili – škorpija!

škorpija - Nezavisne

Uz ćoškove unutar zgrade vide se i tokom dana i tokom noći, a kao uzrok njihove najezde, zasad samo pretpostavljaju, navode veliku vlagu zbog neispravnog slivnika u najnižem djelu zgrade.

Škorpije se već nekoliko nedjelja šetaju po svim spratovima, od prizemlja do potkrovlja. A najgora situacija je u podrumu, gdje su se zavukle između zaboravljenih stvari, u otpadu i prašini, pišu “Novosti“.

Kako je rekao upravnik ove zgrade Vukašin Andrijević, zasad samo pretpostavljaju da je njihovo leglo u podrumu.

– U zadnjem djelu dvorišta stoji polusrušeni zid od nekadašnjeg pomoćnog objekta, možda su se i ispod zavukle. Problem sa neispravnim slivnikom stanari imaju skoro dvije godine. Zbog toga se u podrumskim prostorijama stvara vlaga, koja očigledno pogoduje životinjama – kaže Andrijević.

Da bi se škorpije suzbile, stanari planiraju najprije da očiste podrume. Potom, u dogovoru sa nadležnim službama za dezinfekciju i dezinsekciju prostora, pokušaće određenim preparatima da otjeraju napasti, pošto se one ne ubijaju.

Prema riječima stručnjaka, škorpije koje se pojavljuju na ovim prostorima nisu opasne po čovjeka. One se zavlače ispod kamenja, jer im prijeti isušivanje. Obično izlaze tokom noći da se hrane, međutim, ovaj period godine, kada je toplo, pogoduje im da se osunčaju i uskladište energiju. Njihovo mjesto za “skrivanje” uglavnom su pukotine, gdje prezime, čekajući toplije dane.

Šetale i po parkovima
Pojava škorpija nije neobična za Beograd, iako su rijetki slučajevi. Početkom oktobra prošle godine, pojavile su se na Kalemegdanu, a nekoliko godina ranije, ovi zglavkari šetali su se i Tašmajdanskim parkom. Srećom, nisu bili zabilježeni incidenti sa ubodima škorpija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh