Vijesti

SAMO BITNO DA JE NEGATIVAN Strancima za ulazak u BiH nije precizirana vrsta testa na korona virus

Stranci koje žele ući u BiH, osim državljanja Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uz sve potrebne dokumente za prelazak granice, moraju imati i negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sata od trenutka ulaska u našu državu.

Granica - Ilustracija/Vijesti.ba

Međutim, Savjet ministara BiH nije precizirao vrstu testa koja je potrebna za prelazak naše granice, tako da u obzir dolaze i PCR i serološki uz uslov da su negativni.

Ovu informaciju je za portal Klix potvrdila Franka Vican, portparolka Granične policije BiH i navela kako je to regulisano odlukom Odredbe o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

– Shodno tome, nije propisan tip i vrsta testa za koji se izdaje potvrda o negativnosti testa na korona virus. S tim u vezi, policijski službenici Granične policije BiH prilikom obavljanja radnji graničnih provjera, samo utvrđuju činjenicu posjeduje li stranac potvrdu o negativnosti testa na virus ne stariju od 48 sati – navela je Vican.

Vican je naglasila i to da Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Savjeta ministara BiH.

– Najnovijom dopunom Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH propisuje se da se od 16. jula 2020. godine omogućava ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica EU i zemalja članica Šengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Europske unije i šengenskog područja, pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na korona virus, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska u BiH. Državljani ovih zemalja obavezni su se pridržavati i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela BiH (epidemiološke i zdravstvene) – naglasila je Vican.

Podsjećanja radi, većina država je precizirala koju vrstu testova svi stranci moraju imati prilikom ulaska na njihovu teritoriju, što nije slučaj s BiH.

Shodno tome, bitno je navesti da je takva odluka značajna s obzirom na to da postoje razlike između PCR i serološkog testa.

PCR test otkriva da li je osoba trenutno zaražena korona virusom, odnosno, da li je pozitivna ili negativna. Uzorak za PCR test uzima se na stražnjoj strani nosa i grla. U suštini to je bris koji se radi sa dužim štapićem prekrivenim vatom.

Ovaj test, prema naučnim dokazima, je 100 posto specifičan jer ne detektuje drugi virus osim onog testiranog. PCR test je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i “zlatni standard”.

S druge strane, serološki testovi su krvni testovi pomoću kojih se može utvrditi da li su ljudi bili izloženi određenom patogenu, u ovom slučaju virusu uzročniku Covid-19 infekcije, kao i kakav je njihov imunološki odgovor.

Serološki testovi su uglavnom brzi testovi za koje se koristi krv uzeta iz prsta ili vene i u kojima se određuje prisustvo antitijela, kao dio imunog odgovora organizma.

S obzirom na to da serološki test ukoliko je pozitivan ukazuje na to da osoba već posjeduje antitijela i da je preležala zarazu korona virusom, a ukoliko je negativan postoji mogućnost da osoba nije zaražena ili da još uvijek možda nije razvila antitijela.

– Testovi moraju biti pouzdani i kvalitetni da bi bili efikasni, te ih je neophodno raditi u dokazano pouzdanim i provjerenim zdravstvenim ustanovama. Osim toga, negativni rezultati ne isključuju infekciju u ranoj fazi jer je neophodno vrijeme za formiranje antitijela koje dokazujemo u krvi. Stoga je veoma važno da testiranim osobama protumačimo test na ispravan način – kazala je doktorica Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu,piše Srpskainfo

Shodno tome, upitno je koliko je zapravo negativan serološki test pouzdan za odobrenje ulaska u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh