Vijesti

Učenici i roditelji štrajkuju ispred područne škole Liplje kod Zvornika

Nastavljena diskriminacija u bh. entitetu RS-u

Učenici i roditelji područne škole „Sveti Sava“ iz Liplja kod Zvornika od jutros su u štrajku zbog odluke rukovodstva centralne škole da se u matične knjige unesu ocjene iz „jezika bošnjačkog naroda“ umjesto Bosanskog jezika kojeg su izučavali, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred škole je 13 učenika bošnjačke nacionalnosti, a podršku im pružaju i učenici bošnjačke nacionalnosti iz Diviča, Kamenice, Križevića, Snagova…

„Odlučili smo da djeca danas ne počnu školsku godinu. Izmjene u matičnim knjigama su napravljene po usmenom zakonu, dakle bez pismenog odobrenja i potpisa, kako ne bi imali mogućnost za tužbu. Na taj način je počinjeno krivično djelo jer su učiteljice te koje unose podatke u matične knjige“, kaže Muharem Sinanović, predstavnik Savjeta roditelja.

U područnoj školi „Sveti Sava“ u Liplju idu dvije kćerke Husejina Sačevića, a dvije pohađaju centralnu školu u Zvorniku.

„U područnoj školi gdje su svi učenici bošnjačke nacionalnosti nema razloga da se ne izučava Bosanski jezik. Ustvari to su i izučavali, ali neko je samovoljno izbrisao naziv Bosanskog jezika i upisao „jezik bošnjačkog naroda“. Prekršene su sve konvencije i ovo više nema nikakvog smisla. Mi ćemo istrajati po cijenu da naša djeca izgube cijelu školsku godinu. Mi, roditelji, nemamo šta izgubiti, a naša djeca nemaju šta dobiti sa ovakvim obrazovnim sistemom“, kaže Husejin Sačević.

Roditelji iščekuju dolazak gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i predsjednika Skupštine grada Merseda Mehanovića, te novoimenovanog direktora OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika. Imaju samo jedan zahtjev da se u matične knjige vrati naziv Bosanskog jezika i da se nastavi izučavanje Bosanskog jezika u područnim školama u kojima su učenici bošnjačke nacionalnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh