Vijesti

Čerkez: Moguća zabrana nargila u Federaciji BiH

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je kako ukupni podaci pokazuju da je epidemiološka situacija u FBiH sve vrijeme bila pod kontrolom bez obzira na mali broj epidemiologa i drugih zdravstvenih radnika

Imamo pad sedmodnevne incidence u Kantonu Sarajevo i Bosanskopodrinjskom kantonu, ali je u porastu broj zaraženih u tri kantona, kazao je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, govoreći o epidemiološkoj situaciju u Federaciji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o Posavskom, Kantonu 10 i Zapadno-hercegovačkom kantonu. Dosad je u FBiH urađeno 107 hiljada testova, 10.250 je potvrđenih slučajeva COVID-19, a 257 umrlih. Opći trend je da bilježimo nižu incidencu”, kazao je Musa na konferenciji za medije u Sarajevu.

Govoreći o početku školske godine, Musa je kazao da je najprihvatljivije otvoriti škole za učenike do 4. razreda osnovnih škola, kao i za učenike prvih razreda srednjih škola.

Musa je istakao da bi se kod polaska škole morala primjenjivati određena pravila i mjere, a neke su da ne bude velikog odmora te da časovi traju po 30 minuta.

Istakao je da je Federacija BiH na nekoj ivici kada treba pratiti veću kontrolu i pomno pratit razvoj situacije.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je kako ukupni podaci pokazuju da je epidemiološka situacija u FBiH sve vrijeme bila pod kontrolom bez obzira na mali broj epidemiologa i drugih zdravstvenih radnika koji su bitni za ovakve pandemije.

Istakao je i kako je jedan od njihovih prijedloga da školska godina ne počne 1. septembra nego da se odgodi za 15 dana.

“Danas smo razgovarali i o školama. Važno je reći kada govorimo o školama da sutra imamo sastanak s kantonalnim ministarstvima u Konjicu gdje ćemo zajednički donijeti zaključke i gdje ćemo zajednički razmotriti. Jedan od naših prijedloga je da školska godina ne počne 1. septembra, nego da idemo od 15., ako se sutra dogovorimo. Vidjet ćemo kako će to izgledati. Znači, da to odgodimo za nekih 15 dana”, rekao je Čerkez.

Istakao je i kako bi učenici prvih razreda srednjih škola trebali ići u učionice radi upoznavanje profesora i nove sredine.

Naglasio je da su u Federaciji BiH produžene mjere koje su donesene u prethodnom periodu “kako bi jesen dočekali malo mirnije”.

Čerkez je kazao i kako Federacija bilježi importe, odnosno uvezene slučajeve zaraze, iz Republke Hrvatske, s mora, i ljudi zaraženih u diskoteci u Makarskoj.

“Ipak, ranije smo rekli da pandemija nema granica jer smo imali i ogroman importovanih slučajeva iz Srbije, tačnije Sandžaka. Jesen će za nas svakako biti izazov”, rekao je Čerkez, dodajući kako je pojačani inspekcijski nadzor na nivou kantona doprinio malo boljem stanju.

Osvrnuo se i na rad nargila barova, napominjući kako se na tim mjestima u velikoj mjeri ne poštuju mjere.

“U narednih desetak dana ili za dvije sedmice donijet ćemo odluku da li ćemo onemogućiti ove djelatnosti. Ti objekti će moći da se bave ugostiteljstvom ali neće vjerovatno moći pružati uslugu konzumacije nargila. Pratit ćemo narednih dana da li se mjere poštuju”, zaključio je Čerkez.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh